Mergeau fetele pe stradă liniștite, nici n-au știut că au fost trase în poză. Fotografiile au ajuns într-un folder pe un computer, de unde au fost selectate să ilustreze un text despre curve și tații lor proxeneți. I se poate întâmpla oricărui ziar, de data asta a fost Deșteptarea, care a fost nevoită să prezinte scuze penibile și hilare.
Așa cum am mai scris, dacă ești pe spațiul public nu poți să fii fotografiat fără să-ți dai acordul. Chiar dacă pozarul este mânat de bune intenții, n-ai de unde să știi când și unde va fi folosită fotografia cu tine. Pentru că nu orice se întâmplă pe stradă este de interes public. De-aia, oameni buni, când vă face unul poze fără să vă-ntrebe și vă pretinde că „ești pe spațiul public, am voie!”, dați-i niște pumni în bot. E pe spațiul public, aveți voie, vă spun eu!
Cam ca „ratatii” astia? http://www.aghiuta.ro/desteptarea-facut-fericiti-niste-parinti-gratis/
http://legeaz.net/noul-cod-civil/art-74-atingeri-aduse-vietii-private-respectul-vietii-private-si-al-demnitatii-persoanei-umane-respectul-datorat-fiintei-umane-si-drepturilor-ei-inerente
Nu zice nimic de pumni in bot, in schimb zice doar de captarea imaginii sau vocii in spatiul privat. Atat.
Rezulta, atat timp cat nu exista alt articol special, ca poti fotografia persoane in spatiul public.
Sunt convins ca, pe de alta parte, exista alte articole care impiedica folosirea acelei imagini intr-un context defaimator, cum poate ar fi imaginea in cauza. Dar asta se poate intampla doar daca persoanele din imagine sunt fotografiate astfel incat sunt recognoscibile.
Deci problema e cu utilizarea fotografiei facute in spatiul public, nu cu efectuarea ei.
In imaginea aia doar domnul ala e cat de cat recognoscibil, restul sunt niste persoane generice.
@unu: Cu pumnii am glumit. Pozele pe strada fara acordul subiectului sunt interzise. Nu in articolul specificat de tine, ci in altele. E si de bun-simt.
Eiu sunt persoana privata si acasa si in oras, pe strada. Fotografii sa faca poze familiilor lor, nu mie sau copiilor mei.
Intre lege si bun simt nu exista intotdeauna un raport 1:1.
De altfel, ceea ce unul numeste bun simt, poate sa fie impotriva a ceea ce legiuitorii au considerat necesar.
Nu este nevoie de acord daca imaginea nu e un portret, ci persoana in cauza e doar un detaliu dintr-o imagine mai ampla, pe domeniul public, daca nimeni nu-si exprima dezacordul.
Deci eu nu trebuie sa intreb 100 de persoane care trec pe langa mine cand eu pozez o strada, dar daca una imi cere sa nu fie in imagine, trebuie respectata cererea.
Mie mi se pare asta de bun simt.
Trotuarul este spatiu public, plimbarea mea pe trotuar cu familia sau prietenii este privata. Sa pozeze trotuarul.
@Florin Popescu: pana la lege sa le dam pumni daca suntem pozati fara voia noastra,e mai aproape.
In Google Street View, toate fetele persoanelor care au fost pozate sunt blurate. Deci, treaba nu e de pozat ci de modul in care sunt folosite acele poze.