După cum știți deja din Ziarul de Bacău, se închide de tot și 1TV Bacău, fapt ce trebuie menționat, că n-a fost o efemeridă, mai avea un pic și făcea zece ani de emisie. Ar fi multe de spus, dar nu știu câtă lume mai e interesată de o așa întâmplare.
Cu vreo 14 luni în urmă, în octombrie 2013, subiectul televiziunilor falite a fost discutat chiar la 1TV Bacău, în emisiunea lui Sebi Șufariu. Invitați, Alina Căprioară, lector la Universitatea „Alecsandri”, Cristina Trepcea, membru al Consiliului Național al Audiovizualului și subsemnatul. Țin minte – parc-a fost ieri – că am vrus să scriu și atunci, dar m-am luat cu alte treburi. Mai bine, că uite cum se potrivește acum!
Eu am deplâns moartea a două televiziuni în anul trecut, și am zis că-i o veste proastă. „De ce-i o veste proastă?”, a sărit Alina Căprioară. Eu am adus niște argumente ca om din breaslă, dar ea a ținut-o pe-a ei: „Mi se pare îngrijorător când nu este profit și nu se urmărește profitul. Dacă televiziunea aia merge în pierdere, nu are profit, înseamnă că urmărește niște interese politice, pentru că altfel nu are de ce să existe pe piață. De ce să emită cineva, dacă nu are profit?”.
Adică să crape, cam asta susținea distinsa doamnă care de altfel are tot dreptul să înfiereze lipsa profitului. La urma urmei, Alina Căprioară lucrează la o foarte profitabilă fabrică de diplome și îi intră leafa pe card la zi fixă. De ce-ar interesa-o pe ea și pe alți bugetari proștii care nu fac profit, dar la care oricine face un căcăcel civil și neguvernamental merge cu miloaga să fie promovat gratis?!
Din păcate, televiziunile nu au tiparniță de diplome universitare, nu se pot lăuda țanțoșe că fac profit. Aseară, Traian Băsescu a spus ceva ce trebuia rezolvat de zece ani, e nevoie de o nouă fiscalizare a presei, mai puțin înrobitoare.
Plus de asta, zic eu, așa cum pot fi finanțate ONG-urile de la bugetele locale, așa ar trebui să se poată susține și presa locală. Fără ziare și televiziuni locale, cine să mai promoveze activitatea interesantă a doamnei Alina Căprioară?
PS. Prin 2009, Alina Căprioară nu era atât de cinică, a refuzat să dea afară 12 angajați ai liceului pe care-l conducea: „Alina Caprioara a demisionat in data de 28 august 2009 refuzind astfel sa puna in aplicare o adresa a Ministerului Educatiei, care avea ca efect concedierea a 12 oameni din personalul didactic si nedidactic al scolii” (sursa). E ușor să vorbești despre profit și tăiat în carne vie când lucrezi la stat, mă gândesc.
1TV piere acum pentru ca pana de curand marele manager Eduard Solomon i-a lins pe politicienii care l-au platit sa le faca propaganda politica, Palar, Ciubotaru, Stavarache. Unii dintre ei, il platesc si acum, cu aceleasi rezultate paguboase. Acum, Solomon si-a luat echipa de lingai si s-a dus sa pupe-n fund pe internet, in anonimat