Face carieră o vorbă spusă de la obraz oamenilor de afaceri: „Bacăul e paradis fiscal!”. Autorul panseului, primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu, a fost apostrofat pe nedrept, omul a zis probabil „paradit”, dar s-a transcris greșit. Cum altfel, de vreme ce el a promis scăderea birurilor?!
De la instalarea în fruntea Primăriei, Stanciu Viziteu și-a stabilit câteva ținte clare: CRAB, Spitalul Județean, Spitalul Municipal, SSPM, Transport Public, Prefectura șamd. Le vrea „depolitizate” pe toate, dar cu oamenii lui.
Problema cu depolitizarea e că, deși sună foarte bine, e imposibil de pus în practică. Cel mai cinstit ar fi o recunoaștere transparentă a interesului politic pentru anumite poziții, dar ce te faci cu partidele noi, îndârjite în opacitate?
La Spitalul Județean de Urgență, USR o susține cu toată forța pe doamna dr. Geta Drăghici. Mă așteptam la o reacție, aseară, după ce am publicat suspiciunea de plagiat a lucrării activistei USR, dar nimic. Azi, amfiteatrul sălii de concurs se va umple de politicieni, tare-s curios cu ce obraz merge dl Viziteu.
De la început, primarul ar fi dorit un CRAB al lui, mai mic, dar pe care să-l controleze sută la sută. Nu știu ce mare gheșeft i s-a părut, după cum nu pricep de ce insistă să țină pentru el Spitalul Municipal, în condițiile în care nu are și nu va avea bani prea mulți să-l termine.
Primarul a propus oameni din sfera USR, PLUS, PNL și PMP, pentru Consiliul de Administrație al SSPM. „Eu am propus această configurație, ținând cont de CV-urile persoanelor. Dacă citiți CV-urile, puteți analiza competența acestor persoane de a administra SSPM. Faptul că cineva este membru de partid nu are nicio relevanță cu calitatea lui profesională”. Domnul primar are perfectă dreptate, dar adevărul ăsta ar trebui luat în calcul la modul principial, pentru toate partidele, nu doar când sunt „ai noștri” la putere. Apoi, e de interes unde a găsit domnul primar CV-urile? Pe jos, la partid? Cum naiba de nu s-au nimerit ale unor oameni care nu au legătură cu politica?
Cea mai groasă situație e cu Transport Public SA. Din nou, primarul are dreptate, dacă firma de autobuze ar fi a Primăriei, ar putea lua fonduri europene, dar ce te faci că răul făcut acum mulți ani, la privatizare, nu poate fi reparat? Și administrația Stavarache a dus un lung război pentru scurtarea celor 25 de ani pe care Seche i-a dat prin licitație propriei firme. Toate procesele s-au pierdut, judecătorii au considerat că, deși legea s-a schimbat, iar contractele pot avea maximum 10 ani, cele adjudecate prin licitație nu pot fi modificate. Nu sunt alte primării în țară în situația asta, dar e „lucru judecat”, primarului i s-ar putea nu doar reproșa, ci și imputa eventualele cheltuieli ce ar apărea din angrenarea instituției într-un război economic și juridic pe care l-a mai pierdut odată.
Să zicem că ești furnizor al Primăriei, iar primarul decide cu de la sine putere că – mai întâi – vrea să te cumpere, după care să-ți rezilieze contractul și să facă o firmă similară, ca să te scoată de pe piață? Nu e ăsta un comportament aberant?
Soluția pentru administrația locală e să controleze ce se întâmplă la Transport Public, unde are 18% din acțiuni. De pildă, cum naiba, la o cifră de afaceri imensă, 18,4 milioane de lei în 2019, profitul anual a fost de numai 2.000 de lei? Unde s-au dus banii? Eu am unele bănuieli, dar Primăria ar trebui să se uite în acte, ca să vadă de ce nu ies dividende proporționale cu cifra de afaceri.
Culmea, o mare parte din veniturile Transport Public SA provin din subvenții de la bugetul local, poate n-ar strica regândirea acestora, să se achite doar cursele pe care pensionarii și elevii chiar le fac. Cunosc pensionari care au abonament gratuit, dar nu merg aproape deloc cu autobuzul. Și totuși, de la buget se achită ca și cum ar circula! Mă așteptam la o rezolvare a problemei, mai ales că există un sistem electronic instalat în autobuze, nu cred că nu s-ar putea renunța la subvenție, în favoarea decontării serviciilor efective. Adică pensionarul ar folosi cardul de transport când se urcă în autobuz, iar la finalul lunii firma ar primi de la Primărie strict contravaloarea călătoriei.
În concluzie, primarul Bacăului vrea „lucrul lui”, ca tot românul. Pe undeva, poate fi îndreptățit, numai că n-ar strica să aplice pretențiile pe care le-a avut de la alții, când era în opoziție. Sau să-și asume activitatea politică și să răspundă pentru oamenii pe care-i pune în funcții.
Ca o paranteză, domnul primar are lunar întâlnire cu oameni de afaceri. Probabil se miră de apatia cu care participă afaceriștii, dar îi explic eu: niciun investitor serios nu vrea să fie dat live pe Facebook!
Decontarea pentru transportul pensionarilor se face conf HCL in vigoare dupa cum urmeaza
-pana in 20 calatorii: numar de calatorii dintr-o luna inmultit cu 2,2 lei
-peste 20 calatorii 44 lei, restul fiind suportat de societatea de transport(deci chiar daca circula de 50 ori tot 44 lei se deconteza) (valoarea unui abonament este de 63 lei/luna)
Deci nicidecum nu se deconteaza „ca și cum ar circula”
O mai arzi xxx? Vezi sa nu faci cancer si sa mori k un kkt :)))