Oneștiul a fost tranșat și ghidonat spre faliment prin decizii politice, luate în vremea guvernării CDR. Acum, să nu credeți că țărăniștii, liberalii și democrații au fost de capul lor, dimpotrivă, au negociat împărțeala cu PSD-ul de atunci, adică PDSR-ul lui Iacobov și Hrebenciuc. Licitațiile organizate de FPS era interesante și agreabile jocuri de societate aranjate dinainte în 90% dintre cazuri. Practic, cei care organizau vânzările bunurilor statului erau ca niște fete mari, dar cu carnețelele de bal pline de programări. Vals!
Din când în când, se mai sărea pârleazul, și așa a ajuns Ovidiu Budeanu să liciteze pentru apa și salubritatea Oneștiului contra oamenilor lui Iacobov și Lemnaru. Cel din urmă era primar în Onești, a vrut să-și privatizeze serviciile publice, dar a eșuat, însă modelul a fost aplicat cu succes, mult mai târziu, de Sechelariu, în Bacău, cu transportul public.
Ovidiu Budeanu a dat echivalentul de acum al 2,4 milioane de euro (mai exact, 20 miliarde de lei vechi) pe toată afacerea de salubrizare, apă și canalizare din Onești. De 18 ani și pe bună dreptate, fiind om de afaceri, le mulge cum poate mai bine, a scăpat și de bunurile valoroase, spațiile comerciale, iar acum se luptă pentru dreptul de proprietate asupra rețelei de apă și canalizare. Din răsputeri, Ovidiu Budeanu încearcă să păstreze contractele de salubrizare și apă-canal, dar pe cel pentru gunoi l-a pierdut deja, chiar dacă mai speră să alunge Romprest.
După schimbări succesive de denumiri, Ovidiu Budeanu controlează, ca acționar majoritar, Servsal SA și Apă Canal SA. Servsal SA s-a ocupat de salubrizare, vom vedea ce va face de-acum încolo. Apă Canal SA, în schimb, încă mai mișcă, se adapă direct din banii oneștenilor, practic conducta de bani curge la Ovidiu Budeanu în firmă.
Sâmbătă, l-am sunat pe Ovidiu Budeanu, care mi-a declarat că nu renunță nici mort la procese, ceea ce, aproape sigur, va ține Oneștiul departe de fondurile europene. M-a frapat însă, din declarația sa, grija infinită pentru salariații-mici acționari. După cum bine se știe, Ovidiu Budeanu e campion mondial la „grija” pentru propriii salariați, așa că am zis să văd cum i-a recompensat el pe cuponarii și acționarii prin MEBO, pentru care varsă șiroaie de lacrimi.
Ei bine, Servsal SA, a avut în 2013 o cifră de afaceri de circa 3,5 milioane de lei și un profit de 18.401 lei (0,5%!). Anul următor, 2014, cam la aceeași cifră de afaceri, firma s-a dus pe o pierdere de 114.113 lei (3,2%).
Nici Apă Canal SA nu o duce mai bine. În 2013, cifra de afaceri a fost de 0,9 milioane de lei, dar a înregistrat o pierdere de 211.216 lei (cam 20%). În 2014, cifra de afaceri a fost de 11,6 milioane lei, iar pierderea a crescut la peste 315.000 lei (27%).
Cu alte cuvinte, Ovidiu Budeanu poate plânge deja de grija acționarilor mici, că nu le-a distribuit niciun dividend, firmele fiind ținute pe minus.
Pe de altă parte, sare în ochi situația conflictuală, care ține din 1998. Zeci de procese între firmele lui Ovidiu Budeanu și Primăria Onești. Stai și de întrebi ce naiba e acolo! Adică, uite, în problema țevilor: primăria zice că-s ale ei, Budeanu, că-s ale lui. Omul de afaceri s-a dus la un fost primar și a convenit un proces «À l’amitié», gen ia fă-te tu că mă dai în judecată, după care nu vii cu hârtii, ca s-o mai lungim aiurea, să mai împușcăm francul vreo zece ani! Nu știu dacă așa a fost, dar așa pare…
Adică, zău, dacă are dreptate, Primăria Onești poate rezolva problema țevilor rapid. Dar numai dacă dorește și șefii e-acolo nu au o relație de complicitate cu Budeanu. Ca om de afaceri, într-un litigiu cu autoritățile publice, ești în general halit, că ei se judecă pe bani publici, iar tu, pe ai tăi. Deci nicio șansă, mai ales dacă n-ai dreptate!
Pe de altă parte, dacă-s ale lui Budeanu, primăria ar trebui să rezolve cumva și să le ia în proprietate. Asta propune și omul de afaceri, care probabil abia așteaptă să scape de acțiunile la o firmă „pe pierdere” și pe care o folosește numai ca să joace pe degete o întreagă administrație locală.
[…] aproape tot județul (mai puțin 22 de comune și municipiul Bacău) cu Romprest și îndelung contestat prin instanțe. Când totul părea să intre în linie dreaptă, a venit campania, iar goana după voturi le-a […]