E de notorietate de-acum, Primăria Bacău ține să lanseze o licitație pentru desemnarea operatorului de transport public în oraș. Așa cum am zis în Ziarul de Bacău, proprietarii nu vor să vândă, pentru că nu prea au ce, activele se apropie de epuizarea resurselor, profitul e mic (vom vedea de ce!), iar afacerile se bazează într-un procent foarte mare pe banii de la bugetul local.
În municipiul Bacău, există zece linii de transport public. Puține, dar orașul e dezvoltat pe lungime, așa încât traseele secundare nu au cum să fie profitabile. Aici, ar putea să intervină Primăria, prin înființarea unor trasee noi, dar nu prea are cu ce, pentru că autobuzele-s private, plus că există constrângerile contractului pe care Sechelariu și l-a dat prin licitație în 2004.
Ce e de făcut? Păi, vom vedea cum se termină litigiul dintre Primăria Bacău și Transport Public SA, vom avea licitație pentru un nou operator sau un serviciu în cadrul municipalității. Apoi, se poate calcula. Să luăm cifrele din 2019: circa 18 milioane de lei cifră de afaceri, bani în care intră și trasee intrajudețene pe care le face firma de autobuze. Peste 55% din banii ăștia, sunt de la bugetul local, subvenții pentru pensionari, persoane cu handicap și copchii.
În condițiile astea, nu cred că ar fi exagerat să ne gândim la un transport public susținut total de la bugetul local. Sigur, asta nu se poate în condițiile actuale, pentru că nu știi unde ajung banii vărsați la Transport Public SA, care își poate „optimiza” profitul raportat, vezi cazul aceluiași an, 2019, cu numai 2.000 de lei profit.
Zilnic, Transport Public SA vinde bilete de 10.000 de euro. Practic, maximum 25000 de bilete pe cele 10 trasee. Puține, ha? Nu par și mai puține, dacă ne gândim că, de fapt, 55% dintre ele sunt plătite de la buget, sub forma abonamentelor? Nu intru în detaliile cifrelor, ca să simplific discuția.
E greu de știut de ce, în scripte, autobuzele merg mai mult goale, însă se poate gândi o strategie pe termen lung, în care serviciul să le fie oferit gratuit băcăuanilor. Transport Public SA a întârziat (a se citi „i s-a rupt de”!) modernizarea, biletele sunt foarte greu de găsit, pentru că s-a redus numărul chioșcurilor. Se mai vând în unele supermarketuri, Kosarom gen, dar cine să stea la coadă ca să cumpere bilet? De plata prin sms nu s-a auzit, iar controalele se fac prin omiterea categoriilor care tradițional nu plătesc.
Nu s-ar face gaură-n cer dacă Primăria s-ar gândi să susțină integral transportul public în oraș, ar fi nu doar o soluție verde la poluarea provocată de circulația autoturismelor, ci și o bună ocazie pentru a termina cu birocrația ce stă în spatele acordării subvențiilor.
În acest moment, edilii noștri nu par să se ducă în direcția asta, ba din contra, au tăiat 6.000 de pensionari de pe lista celor care primesc gratuitate la transportul public. În loc să taie din banii plătiți degeaba, onorabila Primărie a ales să taie din lista beneficiarilor, ceea ce e greșit!
De ce nu? Pt. ca, in cazul asta, bugetul local ar subventiona chiar si pe cei care n-au nevoie, aia mai avuti, adicatelea. In plus, 100% subventie n-ar mai impulsiona firma de transport sa-si imbunatateasca parcul de autobuze+serviciile oferite nici macar, asa, de ochii lumii…
Cum adica maxim 2500 de bilete pe zi care fac 10.000 euro?E o greseala de editare sau am inteles eu gresit?
Se pare ca nu vrei sau nu poți înțelege ca Primăria decontează doar maxim 20 călătorii pe luna de pensionar. Ce depășește 20 călătorii suporta Transport public, ce i mai mic de 20 se înmulțește numărul de călătorii cu 2.2. Adică dacă un pensionar merge de 5 ori se decontează 2,2*5=11 lei. Dacă merge de 50 ori se decontează 44 lei adică 20 călătorii *2,2 lei. Ba mai mult, ceilalți pensionari cu pensia mai mare decât plafonul stabilit pt subvenție sunt transportați cu 20 lei pe luna fata de 63 lei cât e un abonament pe o linie. Între 2017-2020 s au achiziționat 18 autobuze euro 6. Achizitia de autobuze înseamnă plata unor amortismente, care înseamnă costuri, care înseamnă diminuarea profitului. Bilete se pot achiziționa de la șofer, nu tb sa stai la coada la kosarom. Numai gogomanii. Banii pentru elevi vin de la bugetul de stat. Pentru persoanele cu handicap e lege.
Am corectat
vom vedea cum se termină litigiul – daca durează tu nu mai apuci sa vezi că parchezi la Sarata ,:)))