Românul are idei puține și fixe, două dintre ele sunt că-i plac iarba verde și câinii. De aici, se brodează un circ întreg, cu hingheri hingheriți de „iubitori de animale” – pe care nu i-a mușcat încă nimeni, că altfel ar umbla la ei cu otravă și macete – și cu cetățeni vigilenți să nu se taie vreun pomișor de lângă bloc, să aibă cu ce să-și acrească ecologic ciorbele.
În Bacău e ca-n restul României, nu mai poți strânge maidanezii și nu mai poți tăia un copac, de frica iubitorilor de animale și lemne. Pretextul că peste tot în lume-i așa e fals – nicăieri în lume nu crește cineva animale vagaboande, și nici nu stă nimeni să aștepte să se rupă de bătrânețe vreun copac, eventual peste vreo mașină.
Cu problemele astea se vor confrunta cei de la Primăria Bacău, care au demarat un proiect de modernizare a spațiilor verzi dintre blocuri, în zona Mioriței, Vadu Bistriței, IL Caragiale, Milcov și Letea. Sper ca oamenii să priceapă că spațiul verde trebuie să fie și bine organizat, că frumos nu înseamnă și haotic. Și mai sper că va fi așa cum se anunță, adică sper să facă frumos, să le fie drag oamenilor de locul în care-și duc traiul.
La conferința de presă de azi, am aflat care-i planul și i-am întrebat pe edili cum vor lupta cu descreierații „ecolgiști” și „iubitori de maidanezi”. Detalii, în Ziarul de Bacău și pe filmare:
Andre a zis
Dar si tu prezinti numai o jumate de adevar, sau mai bine spus doar ce iti convine. Totusi nicaieri prin tarile cu mai multa responsabilitate fata de peisagistica, spatiu verde etc nu se toaleteaza arborii an de an intr-un asemenea hal asa cum se face prin Romania, in speta la Bacau. Sunt o puzderie de orase in Europa cu arbori masivi (stejari, platani, artari, etc) care au arbori foarte aproape de cladiri dar nimeni nu-i taie, ba din contra sunt pusi in valoare.
Intr-adevar cand un arbore prezinta semne ca e putred se decide dupa o expertiza si se i-au masurile de a taia copacul respectiv. Am vazut intr-un orasel in Germania un sequoia cam de vreo 120 de ani, inalt cam de vreo 15-17m si cu o circumferinta de 80-100 cm plantat nu mai mult de 6 m fata de o scoala si nu avea de gand sa-l taie nimeni, speriati cumva de gandul ca arborele va mai creste mult mai mult si in caz de nu stiu ce boala sau furtuna s-ar rupe pe cladirea cu arhitectura frumoasa.
Au fost si la bacau cazuri cand s-a exagerat tare cu taierea arborilor, vezi strada Letea si castanii care erau plantati dea lungul ei spre intrarea in fabrica. La urma urmei ce ai vrea sa vezi fie de la sol sau de sus, verde sau cenusiu?
Florin Popescu a zis
@Andre: La treaba cu toaletarea, nu știu ce să spun, nu mă pricep, sper că se face după recomandările specialiștilor. Tot ei să spună dacă da sau ba, că gura lumii nu e de referință.
În Bacău, e multă floră spontană crescută haotic, în orașele mari din Europa totul e plantat cu noimă, cam cum e la noi în Parcul Catedralei.
Arborii vechi și valoroși n-ar trebui tăiați, ai dreptate! Mă gândesc la sălciile din Parcul Trandafirilor… A stat, n-a stat Bacovia să bețivească sub ele chiar nu contează, erau frumoase, nu e bine că n-au fost conservate.