O administrație nou instalată, cum e a Bacăului, are la dispoziție o scurtă fereastră de timp în care să ia măsuri nepopulare sau drastice, fără grija că peste 4 ani pierde alegerile. Condiția esențială e ca efectele să fie vizibile și benefice pe termen lung.
Mâna invizibilă care produce voturi utile i-a adus referendumul dorit primarului Bacăului, Lucian Daniel Stanciu Viziteu, dar numai după ce o întrebare s-a înmulțit miraculos cu trei, că așa e algoritmul politic în Primărie.
Ca o paranteză, plebiscitul va costa ceva bani, dar nimic nu e prea scump pentru plăcerea domnului primar de a apărea în emisiunile „moderate” de un subordonat. Și Sechelariu ținea să fie „moderat” de angajați, era un deliciu să privești comédia…
„Creșteți și înmulțiți!”
Referendumul pare să fi pornit simplu, cu o singură întrebare, dl. doctor Viziteu voia să rezolve cumva pandemia, că USR încă nu se lipise de noul coronavirus. Nici în ședința Consiliului Local, nici în „emisiunea” la care a apărut, primarul Bacăului nu a explicat concret ce vrea să facă dacă se aprobă. Doar că e nasol Covidul și el vrea mână liberă.
Însă abia l-au votat oamenii, e în funcție de numai 2 săptămâni, ce așteaptă?! Are de mărit unele taxe și impozite, de scăzut altele, cum a promis, ăsta e momentul: valul începutului de mandat. Parcări pe Bistrița, trenulețe urbane, festivaluri deja penale, tot ce pare util, nasol, costisitor sau absurd poate să facă după bunul plac. Lumea e proastă, serios!, uită în patru ani. A fost votat all inclusive, cu toate promisiunile, dacă nu acum, atunci când?
Curaj, deci, orice dezastru poate fi reparat până la finalul mandatului!
Aparent, primarul USR a anunțat referendumul fără să se consulte cu aliații de la PNL și PLUS, așa se face că pe „chestionar” au apărut încă două întrebări.
Pereat Mundus
Întrebarea referitoare la „resistematizarea domeniului public la standarde europene pentru a crea noi spații verzi, parcări și locuri de joacă”, pare genul viceprimarului Ghingheș, el are idei (bune) pe linia asta. În principal, ar fi vorba despre demolarea garajelor, ceea ce a fost specificat la cererea Pro România.
Să întrebi oamenii dacă-s de acord cu măsurile dure e inutil de riscant, ce te faci dacă iese „nu” sau nu se validează, nu mai dărâmi coșmeliile? Păi, ca să faci ceva frumos, să creezi și locuri de parcare, musai să scapi orașul de garajele puzderie!
Contractele pentru garajele de pe domeniul public au o clauză care obligă posesorii să le demoleze sau să le ducă oriunde, în câteva zile de la primirea unei notificări, nu e nevoie de votul oamenilor, e suficientă simpla voință politică a administrației locale.
Curaj, domnu vice, oamenii cu oarece simț estetic și fără surplus de butoaie cu murături vă vor fi recunoscători!
Puneți mâna pe mistrii!
Întrebarea a treia, dacă să se termine sau nu Spitalul Municipal, este de la liberali, probabil altfel n-ar fi votat referendumul. E ciudat să întrebi oamenii despre ceva ce ești obligat să faci, mai ales că tot tu, PNL, ai început construcția, în 2007. Dar, nah, după 2004, 2008, 2012 și 2016, nu văd de ce n-ar fi spitalul, din nou, temă de campanie!
Nici măcar nu e nevoie de curaj…
Spălați pe mâini, ca Pilat din Pont
Oricum ar fi, oricum ar ieși, iscat din bune intenții sau interese electorale, referendumul va oferi conducerii Primăriei Bacău un bun plan de scăpare, în caz că, acum sau mai încolo, iese prost și trebuie găsit un vinovat: „Eu am vrut, dar n-ați votat!” sau „Am făcut cum ați vrut voi!”. Pentru asta, 100.000 de euro par un mizilic.
Lasă un răspuns