Partidul Social Democrat (PSD) Bacău îşi clădeşte campania electorală în jurul unei singure persoane, Dumitru Sechelariu. Speranţele electorale ale pesediştilor se îndreaptă doar către actualul primar al Bacăului, care candidează şi la un nou mandat, şi la postul de consilier local, şi consilier judeţean. Tactica electorală a PSD se concentrează asupra lui Sechelariu, de la care se aşteaptă să aducă mai multe voturi PSD-ului.
Aceste aparenţe au fost confirmate ieri, cînd Sechelariu şi-a lansat noua candidatură printr-o manifestare mamut, concepută de la un cap la altul ca un omagiu adus propriei persoane. Extrem de bine pusă la punct, lansarea de la Casa de Cultură s-a dorit o adevărată manifestare a forţei, dar şi o ameninţare la adresa opoziţiei şi opozanţilor. Totul, susţinut moral de o seamă de personalităţi ale oraşului, care s-au întrecut în osanale la adresa edilului. Cam 20 de personalităţi ale vieţii culturale, sportive, politice, economice s-au simţit obligate să declare, într-un filmuleţ prezentat în sală, că-l susţin pe Sechelariu la încă un mandat.
De neînţeles au fost însă odele pe care le-au înălţat unii oameni a căror statură profesională le-ar fi dat dreptul la o altă soartă. Gheorghe Gozar, maestrul Ovidiu Bălan au fost printre cei care au surprins prin limba moale cu care au glăsuit la superlativ despre Sechelariu.
„Eu nu am cultul personalităţii”, s-a contrazis Dumitru Sechelariu la finele manifestării. Asta, după ce toată puzderia de lume din sală, inclusiv galeria de la echipa de fotbal, a vizionat un lacrimogen film-omagiu despre primar şi trecutul său. Deşi şi-a revendicat trecutul de sărac lipit pămîntului, în filmul-odă, Sechelariu a recunoscut că Revoluţia l-a prins cu „cîteva sute de mii de lei” economii. Ca un fir roşu al megalomaniei de aseară, lacrimile lui Sechelariu au curs şiroaie, ba în timpul filmului omagial, ba cînd îşi aducea aminte de copilărie, ba cine-ştie-cum.
„Sînt baronul numărul 1 al Romaniei”
Lansarea de aseară a fost şi un prilej ca Sechelariu să arate pînă unde şi-a încercuit teritoriul. Pe scena Casei de Cultură au fost prezenţi Gabriel Oprea, ministrul Administraţiei, Sergiu Sechelariu, fratele candidatului şi secretar de stat într-un minister, deputatul Viorel Hrebenciuc, preşedintele PSD Bacău, directori de instituţii, candidaţi la Consiliul Judeţean, candidaţi la Consiliul Local. În afară de demnitarii prezenţi, toţi cei de pe scenă s-au aflat acolo pentru că sînt în graţiile primarului, care este şi lider al municipalei PSD, şi vice al judeţenei. Ceilalţi au stat în sală sau n-au fost invitaţi.
Printre primii care şi-au adunat forţele retorice ca să-l laude pe primar au fost Oana Chelaru, directorul Casei de Asigurări şi Dumitru Bontaş, fost prefect, vicepreşedinte la PSD şi profesor univesitar doctor. Apoi a fost prezentat filmul cu omagiile personalităţilor care îl susţin pe actualul primar la un nou mandat. Care s-a soldat cu şiroaie de lacrimi ale candidatului principal. A vorbit apoi Sergiu Sechelariu, care a susţinut că, împreună cu fratele său, „am reuşit să aduc capitala Moldovei la Bacău”. Gabriel Oprea, ministrul Administraţiei, a spus că a fost impresionat de curăţenia din oraş. Deputatul Viorel Hrebenciuc, preşedintele PSD Bacău, a luat cuvîntul şi a spus că Sechelariu beneficiază de susţinerea „actualului preşedinte, Ion Iliescu, şi a viitorului preşedinte, Adrian Năstase”.
Viceprimarul Dragoş Benea, vicepreşedinte al PSD Bacău, s-a prezentat de la microfonul scenei ca fiind „propus şi susţinut de PSD pentru postul de preşedinte al Consiliului Judeţean”. Benea a promis că, în această calitate, va face ca viitorul Consiliul să devină „un model” de administraţie europeană.
„Este prea mare distanţa între mine şi PSD”
După filmul omagial, la vizionarea căruia l-au podidit lacrimile pe candidat, Dumitru Sechelariu a luat cuvîntul. „Din sondajele de opinie realizate de PSD la nivel naţional, rezultă că eu sînt baronul pozitiv numărul 1 în Romania”, s-a umflat în pene primarul. El a ţinut să rememoreze, tot printre lacrimi nestăvilite, care au fost începuturile sale în afaceri şi că, la prima sa candidatură – eşuată- din 1992, nimeni nu i-a dat „nici măcar o şansă”. După ce a rememorat cum a ajuns în 1996 primar şi a intrat în 2000 în PSD, Sechelariu şi-a atacat unii adversari politici.
„În fişetul de la Primărie am documente care îi poate incrimina pe Emil Constantinescu, Valeriu Stoica, Radu Sîrbu, Victor Ciorbea şi Radu Vasile. Dar nu le scot încă, toate la timpul potrivit”, a ameninţat Sechelariu.
Candidatul şi-a lăudat fratele că, ajuns secretar de stat, a alocat multe fonduri Bacăului, fapt pentru care presa centrală l-ar critica pe Sergiu Sechelariu. Primarul a opinat că toţi cei trimişi de la Bacău la Bucureşti ar trebui să fie mereu să fie acuzaţi că trimit cu prioritate bani la Bacău. „Logica impune ca eu, dacă cîştig alegerile, să fiu atent cu cine m-a ajutat”, a recunoscut edilul practicile clientelare.
Sechelariu şi-a amintit subit că unii ziarişti l-au criticat şi acuzat că nu foloseşte corect banii publici. Ca să se apere, Primarul a fluturat un dosar despre care a susţinut că ar fi un raport al Curţii de Conturi, care îl descarcă de gestiune, adică n-ar fi făcut ilegalităţi în anii de mandat. Candidatul a recunoscut apoi că, în sondaje, „este prea mare distanţe dintre mine şi PSD” şi le-a cerut oamenilor să sprijine şi partidul.
Uluitor a fost în discursul primarului referinţele la patima după pocker. Sechelariu a recunoscut că mai încinge cîte-o partidă cu „prietenii mei, Gigi şi Giovanni (Becali – n.n.)”. Primarul a spus că are nevoie de aşa ceva ca să-i crească adrenalina. În plus, a susţinut candidatul, „cînd îmi intră un şase roşu în gaură şi cîştig 20.000 de dolari, normal că-i dau la săraci, că ce-i de haram, de haram se duce”.
Spectacolul s-a încheiat cu artificii, baloane şi confetti.
Ziarul de Bacau, mai 2004
Lasă un răspuns