Băieții deștepți din sistemul Camerelor de Comerț și Industrie (CCI) pregătesc un nou bir pentru întreprinzători. La Senat, s-a depus un proiect de modificare a Legii Camerelor de Comerț, prin care fraierii ar urma să achite OBLIGATORIU o cotizație, ca să apară într-un inutil catalog al firmelor.
Pentru cine nu știe sau nu mai ține minte, camerele de comerț sunt asociații (ONG-uri) private, care s-au reînființat după 1990 ca să căpușeze Registrul Comerțului. Cine voia să-și deschidă o afacere, era obligat să cotizeze la CCI, iar treaba asta a fost oprită în 2002, de Guvernul Năstase. Acum, Registrul Comerțului e la Justiție, însă CCI au tot încercat să prostească parlamentari, ca să se revină la căpușare.
Companiile mari vor trebui să plătească 100 euro/an, cele mijlocii – 75 euro/an, cele mici 50 euro/an, microîntreprinderile – 20 euro/an, iar persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale și cele familiale – 10 euro/an.
De asemenea, ONRC va trebui să pună la dispoziția CCIR, gratuit, informații corespinzătoare pentru asigurarea „conformității evidenței”.
Conform proiectului, în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare, depunerea situaţiilor financiare anuale la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, prevăzute de lege în sarcina profesioniştilor înregistraţi în registrul comerţului, este condiţionată de obţinerea certificatului de competenţă de către reprezentantul legal al profesionistului.
– sursa: hotnews.ro
Vă imaginați cum ar fi, dacă vrei să-ți faci firmă, să te duci să-ți dea „certificat de competență” specialiștii de la Camera de Comerț și Industrie Bacău? Ăia care sunt atât de pricepuți la „competențe”, încât la final de an vând diplome pentru așa-numitul Top al Firmelor, deși ei sunt în topul datornicilor? Ăia, conduși de aproape 30 de ani de Doru Simovici, campionul penibil al codurilor CAEN?
Bacăul este reprezentativ și pentru restul țării, peste tot CCI se dau drept reprezentanți ai „mediului de afaceri”, își fac rost de întâlniri cu noii demnitari, după alegeri, după care dispar să facă… nimic, pentru că nimeni nu-i ia în serios. Sistemul cameral practică o combinație de cerșetorie și impostură de care fug de rup pământul oamenii de afaceri care muncesc pentru banii lor.
Cine nu plăteste nu-și poate depune bilanțul anual la fisc, iar amenzile ajung la 5.000 de lei. WTF!? Uitați-vă pe site-ul CCI Bacău, găsiți acolo ceva care să vă inspire? În afara numelui președintelui Simovici și a adjunctului, mă apare cineva? Comitete și comiții fantomă, fără activitate concretă, puse acolo doar ca să pară o instituție funcțională…
Lista inițiatorilor PNL, PSD și UDMR e aici. Niciun parlamentar de Bacău n-a semnat mizeria.
Victor Petrini a zis
1) De la Daraban citire: „La ONRC sunt foarte multe coduri CAEN şi nu ştim ce fel de activitate are firma respectivă.”
O afirmație nesimțit falsă.
La ONRC se înregistrează atât activitățile reglementate în actul constitutiv al societății (toate; și pot fi multe), dar și ceea ce declară (autorizează) societatea că desfășoară efectiv și astfel se știe exact ce activitate face firma respectivă, dacă a declarat.
PFA, ÎI ce înregistrează trebuie să și autorizeze, deci și despre ei se știe ce fac.
Însă nu despre „falseturile” interminabile ale ălora de la camera de comerț vreau să vorbesc ci despre:
2) Eternul și fascinantul politician „românesc”.
Pe bune !?
Suntem în plină PANDEMIE, după vreo 2 ani de activitate oprită/diminuată în HORECA și cu scăderi pentru aproape toată lumea.
Astăzi dimineață încă era un RĂZBOI în graniță cu noi, care ne-a prins iarăși pe niciunde prin istorie, generat de un agresor patentat și care amenință direct alte vreo 2 milioane de români din Basarabia cu spectrul unui nou 1940.
În fine, astăzi mai mult decât oricând, eternul și fascinantul politician „românesc” s-a gândit că (po)pulimea are nevoie de 2 chestii:
– o nouă TAXĂ (nici nu contează valoarea);
– un nou GHIȘEU, o nouă FORMALITATE cu umblătură pe drumuri, care să facă vadul comercial pe care camera de comerț, prin competență, pricepere și eforturi proprii, nu reușește sub niciun chip să și-l asigure.
„Mersic mișto” Darabane, dar dacă am nevoie de publicitate vă caut eu. Pa !
Antreprenor a zis
Din pacate, aceste organizatii care ar fi trebuit să fie niste modele de organizare (mai ales că au câte o ”filială” in fiecare judet) care să lupte pentru mediul de afaceri romanesc, nu sunt decat niste mici firme de apartament cu 3-5 angajati, care se ascund in spatele numelui de Cameră de Comert. Haideti să ne uităm la Bacău- o organizitie care datorită unei conjuncturi inițiale (era sursa de venituri la ei pana in 2002) au avut posibilitatea să-si achizitioneze un sediu si celelalte elemente de lux(ultimele tipuri de masini), au avut peste 60 de angajati, faceau deplasări in străinătate… După ce nu au mai avut veniturile asigurate s-a văzut măsura competenței lor manageriale si adevăratul lor interes! Sigur, când nu prestezi servicii de caliatte pentru firme care să te mențină în opțiunile de achizitie ale clienților tăi, când nici nu ai niște luări de poziție și materiale care să ajute cu adevărat firmele – de ce ar fi firmele aproape de Camera de Comerț? Doar pentru brand? Ce păcat: oare câte organizații au avut așa resurse și și-au băutu joc de ele?!
Acum, acest proiect legislativ vine doar să le asigure lor sursa de finanțare, tot pe munca firmelor, fără să aducă nici un beneficiu real economiei locale!
Nu mă încântă cu nimic că vin delegații străine la Cameră si stau de vorbă cu angajații CCI sau cu o mână de firme alese – nu se materializeză nimic pentru firme!
Unde a fost Camera de Comerț Bacău când statul, în mod abuziv, a închis afacerile în pandemie? Unde au fost conducerea CCI când micii antreprenori din HORECA scandau la portile Prefecturii să le dea voie să-și desfășoare activitatea? Unde a fost lupta CCI cu statul pentru firmele care au suferit? Oare, dacă vedem că ei se luptă pentru noi, nu mergeam și le plăteam contribuția? Oare, dacă tot se plâng că nu au bani (PS: nici noi nu avem – că nici nouă nu ne dă nimeni nici un leu), noi, antreprenorii nu am fi luptat cu ei și le-am fi plătit eforturile? Dar, pentru NIMIC, nu PLĂTIM!
Ar trebui să schimbe din temelii întreg conceptul de Cameră de Comerț și inclusiv oamenii, pentru a deveni utile mediului economic
Până atunci- vor încerca ”noaptea ca hoții” să câștige câte ceva doar forțat (prin lege) pentru că sunt conștienți că singuri nu pot să se apropie de firme.
PS: nici Registrul Comertului nu a evoluat de la momentul 2002 – aceeași mentalitate birocratică, aceleași servicii de proastă calitate, aceeași digitalizare care mai mult încurcă decât ajută! În loc să publice lunar, pe fiecare județ, o situație reală a informațiilor pe care le dețin, care să ne ajute pe noi firmele în a ne creiona strategii, au rămas doar un simplu registru de evidență – ori pe hârtie, ori electronic -pt firme nu este nici o diferență!
Poate că și acolo ar trebui să se schimbe conducerea și oamenii – ca să avem o evoluție!