Știți bancul cu binefăcătorul care a trecut o băbuță strada, cu forța? Așa se face și cu elevii băcăuani, care primesc subvenții de la bugetul local, să se ducă la școală cu autobuzul… inclusiv în vacanțe. Din fonduri publice, elevii din Bacău vor putea da o tură cu autobuzul pe două linii, înainte să să intre în sălile de clasă, aflate, în 99,99% din cazuri, la maximum un kilometru de propriile locuințe.
Poate era bine să li se dea gratuitate doar elevilor care locuiesc mai departe de instituțiile la care învață. Apoi, poate că ar fi trebuit subvenționate la grămadă doar autobuzele pentru liceeni, că ăștia aproape sigur nu locuiesc pe lângă școlile la care au de ajuns.
Mai pe scurt, cred că ar fi trebuit subvenționată naveta școlară, nu plimbările până la mall. Și banii să se dea condiționat, în funcție de prezența la cursuri. Dacă s-ar fi respectat condițiile astea, nu s-ar fi ajuns, de fapt, la cheltuirea inutilă a unor sume mari de bani, sub pretextul unor subvenții de care beneficiarii n-au realmente nevoie.
În altă ordine de idei, de la bugetul local se scurg anual niște milioane de euro (să nu uităm să se subvenționează și transportul pensionarilor) către o firmă de autobuze care refuză să se modernizeze și în mașinile căreia confortul și civilizația de secol XXI lipsesc de prea multe ori. Iarna e frig, vara e cald de te ia cu leșin.
Mă deranjează puțin spre deloc destinatarul real al banilor, însă cred că Primăria ar trebui să impună Transport Public SA să schimbe relația cu clienții. Măcar atât!
Adică să introducă sistemul de ticketing civilizat, de la puncte noi de vânzare, până la „compostarea” magnetică și urcarea exclusivă pe la șofer. O vreme, controlorii ar trebui să fie paznici pe la ușile din spate, să-i oprească să urce pe cei fără bilete. Musai să-i oblige să aibă puncte de vânzare bilete în proximitatea fiecărei stații sau, dacă nu, șoferul să fie și casieriță.
Apropo, o firmă ca Transport Public SA ar trebuit să treacă la investiții masive în scule noi, profitul de aproape 18 % (2,7 milioane de lei în 2015) e indecent, în condițiile în care o mare parte a cifrei de afaceri e din bani publici.
Ar mai trebui reglementată și publicitatea de pe autobuze, dacă tot vorbim de un serviciu „public” subvenționat.
ȘMA.
PS. Pentru că de fapt n-au atâția elevi de transportat, pe cât se subvenționează, autobuzele să care niște butuci de lemn, să-și merite banii.
Dati sfaturi dar se vede ca nu circulati cu autobuzul. Soferii vand bilete de vreo 2 ani iar in majoritatea statiilor sunt pct de vanzare bilete.
@Andreescu: De unde cumperi bilet la Policlinica Veche?
In toate cazurile poti cumpara bilet direct de la sofer.
Dar nu-i vorba de asta – in mare, e corecta abordarea ta. Trebuie facuta o analiza mai serioasa inainte de a aproba orice subventie din bani publici.