Campaniile electorale și alegerile de toate felurile nu sunt lupte între Bine și Rău, Buni și Răi, deși politicienii asta vor să ne convingă. În realitate, alegerile sunt singura modalitate găsită de sistemele democratice de a-și pune conducătorii. Nu există posibilitatea unor algoritmi obiectivi, bazați pe meritocrație, care să desemneze șefimea din țară, iar dacă ar exista s-ar duce repede în gardul dictaturii, pentru că e în natura omului să se creadă deștept și vrednic.
Orice relatare de presă referitoare la alegeri, în care ziariștii indică, îndrumă, știu Calea, nu e jurnalism, e propagandă. În captura de mai sus e o mostră de mizerie în ziua alegerilor.
Ieri, Recorder a publicat „Filmul unei zile care va rămâne în istorie”, la care, dacă te uiți cu capul pe umeri, vezi câtă propagandă ilegală s-a făcut la cozile de la ambasade. De fapt, toată țara a fost o propagandă, care mai de care s-a simțit obligat să fie de partea Binelui, Corectului.
Numai că Binele, Corectul, Dreptatea nu sunt și nu pot fi de partea mincinoșilor. O victorie în alegeri nu-ți dă dreptate, nu-ți validează știrile false pe care le scornești sau le răspândești, doar te urcă-n scaun, îți dă acces la cuțit și furculiță. Tocmai de aia, campaniile electorale ni se șterg repede din memorie, e – iarăși – în firea omului să încerce îndepărtarea amintirilor neplăcute ori stânjenitoare.
Și, apropo, scandalul votului de la ambasade nu are loc când sunt oamenii frumosh la putere, deși sunt aceleași secții, ba mai puține. Pentru că n-are rost! S-a dus lumea buluc să voteze, la scrutinul organizat de Cioloș, în 2016? Nu! Explicația este la vedere, „ambasadele” sunt un buton „nuclear” folosit doar în interesul șefilor statului. L-a folosit Băsescu, pentru el și Iohannis, iar acum tot pentru Iohannis. De aia, niciodată n-o să fie rezolvată pe bune problema votului în diaspora, ci ținută la păstrare, în caz că e nevoie de o „revoltă” la urne.
Rezultatul votului de duminica trecută va fi răs-analizat, problema care văd că se pune acum este dacă nu cumva ar trebui rasă toată guvernarea PSD-ALDE. Totuși, au fost alegeri europarlamentare, nu locale sau generale. Ceva sămânță de dreptate există însă, în mod evident PSD și ALDE au pierdut din susținerea populară. Pe viitor, poate n-ar fi rău să ținem absolut toate alegerile în aceeași zi: locale, generale, prezidențiale, europarlamentare. A doua zi, s-ar ști ce e de făcut.
În mod normal, Guvernul ar trebui să ceară un vot de încredere în Parlament, să se vadă dacă mai rămâne sau nu la Palatul Victoria. Apoi, dacă va fi cazul, de aglutinat o majoritate nouă, cu care să se meargă la Președinte. Asta e calea corectă, că l-am văzut pe Barna, de la USR, cu idei alături de Constituție. Dar ce mai reprezintă Constituția, când „ai noștri” au câștigat?
Din păcate, propaganda bazată pe ură, atac la persoană și fake-news nu s-a terminat, pentru că avem alegeri la iarnă.
Vrei să spui că șeful SIE a prestat în interesul lui Iohannis, nu în cel al partidului din care provine? 😀