Proful de geografie Lucian Șerban a intrat în politică, în Partidul Verde. Numele formațiunii sună frumos, cine nu vrea verde?, însă PNL și PSD pot liniștite să bifeze o pierdere. Pe criza asta de oameni dornici să se implice, cele două mari partide n-au avut ochi pentru el și putem intui că ratează și alte oportunități.
Nu că Lucian Șerban ar fi așteptat invitație, dar toate partidele băltesc de mulți ani, nu mai apar creiere noi decât dacă trec de majorat copiii propriilor membri. Criza cadrelor de partid e reală și produce efecte, unul este aducerea pensionarilor bețivi în posturi cheie, gen Poliția Locală, dar nu numai.
Decât să-l curteze pe Ilie Bîrzu, PSD ar fi putut să îl cultive pe proful de geografie cel mai cunoscut din Bacău. Dacă vrei să vezi în perspectivă, nu se poate să cauți în coarne personaje ca Diaconu, Irofte, Botoi, Stan, dar să nu vezi oamenii de calitate care ar da culoare unei liste electorale în 20-20.
La fel și la PNL, partid aflat în situația ridicolă a atacurilor furibunde din interior și a unei campanii pentru candidatura la Primărie, în care un „botomei” ca Petrică Mihăilă coordonează voturi în Consiliul Județean și Consiliul Local. Preocupați să-l discrediteze pe consilierul local Mircea Fechet, liberalii n-au văzut că-i alungă și pe alții care sunt „angajați la PSD”, cum li se spune, mai nou, bugetarilor.
Lucian Șerban a intrat în Partidul Verde, dacă formațiunea va crește va simți și el cum e să fii acuzat de blat, când nu cânți cum vor exaltații. El și-a anunțat „mișcarea” în stilul echilibrat cu care ne-a obișnuit:
„Când vezi că prea puţine lucruri prind rădăcini durabile, când observi că demagogia sufocă de decenii politica şi politicile urbanistice, îţi iei inima în dinţi şi urmezi firul consecvent al preocupărilor, pasiunilor şi propriilor speranţe pentru un viitor mai bun. Nu-mi propun să mut munţii din loc (s-ar supăra geografii pe mine…), ci să cred în abordările proactive faţă de provocările urbanistice ale zilei de mâine.
Merită? Eu zic că da. Chiar şi pentru un simplu arbore pe care l-am ferit – direct sau indirect – de tăişul drujbei. Chiar şi pentru o „banală” acţiune de ecologizare sau de plantare a unui braţ de puieţi. Nu este nişa cea mai potrivită pentru cei care îşi doresc funcţii, putere sau avantaje materiale. Partidele „tradiţionale” ofertă destule astfel de oportunităţi şi fulminante proiecte de mărire. Pentru ceilalţi, cred că se poate alege şi altceva. Fie şi pentru speranţa că vom trăi satisfacţia de a lăsa rădăcini pentru un Bacău mai verde, cu un spirit mai tonic al locului.
Nu le da idei la fraieri, lasa-i sa balteasca cu scursurile lor, poate scapam de ei!
O raza de soare pe cerul plumburiu al politicii. Asteptam sa-l promovati, voi, cei din media, are nevoie de voi pentru a ne bucura de idei curate si simple si oneste.