Teodor Brateş, cel care în primele zile ale Revoluţiei a lansat mesajele prin care anunţa existenţa teroriştilor sau faptul că apa este otrăvită, a fost pus oficial sub acuzare în dosarul Revoluţiei. La fel ca Ion Iliescu, „Crainicul Revoluției” este acuzat de infracţiuni împotriva umanităţii.
Conform procurorilor, citați de Digi 24, Brateş a fost „principalul factor de diseminare a ştirilor false, cu caracter diversionist, în acest fel contribuind într-o foarte mare măsură la instalarea psihozei teroriste care a afectat profund întreaga populaţiei a României (militari şi civili)”.
Părerea mea e că ticălosul va scăpa, altfel s-ar deschide noi orizonturi pentru ziariștii generatori sau răspândaci de știri false (fake-news). Să presupunem că Brateș nu doar citea de pe bilețele primite de la „revoluționari”, ci el însuși scornea pericole și chema la intervenția cetățenilor și armatei. La altă scară, același lucru se întâmplă acum. Fără să mă refer la case mai mari, în România știrile false sunt o modă pentru unii, un mod de trai pentru alții.
Noii autori de știri false au devenit acei „influenceri” veșnic la pândă, gata mereu să trâmbițeze noi pericole, noi grozăvii făcute de dușmani. Unii o fac pentru a-și crește notorietatea, alții ca să-și autosatisfacă orgolii subconștiente, alții pentru banii din trafic, alții pentru bani de la grupări interesate, alții pentru că sunt manipulați… Plaja e foarte largă, în unele cazuri, multe, se pot identifica foloase personale pe care autorii și răspândacii de fake-news la trag sau speră să le obțină.
Dacă toți „influencerii” care fac bani direct sau indirect din scornirea și propagarea știrilor false ar fi anchetați, unde s-ar ajunge? Mai ales că mulți îs chiar reprezentați ai organelor mari iubitoare ale „ştirilor false, cu caracter diversionist”. Pentru ei, Teodor Brateș, care sigur că era securist, altfel nu putea lucra la TVR, este un pionier, un adevărat far călăuzitor.
Diferența e că acum știrile false nu mai sunt menite să instaleze doar „psihoze teroriste”, obiectivele s-au diversificat, pericolele cu care oamenii trebuie speriați și capacitați să-și dea unii altora în cap sunt mult mai multe și mai rafinate.
Lasă un răspuns