Ați auzit cu toții despre „infama” scutire de impozite cu care politicienii au „lovit” în onoarea jurnaliștilor.
Legea adoptată de Parlament are mai multe hibe și pică în bot chiar la definirea ocupației de jurnalist. În formularea actuală, sunt incluși cei care se ocupă de telecomunicații marine și aeriene. Nu știu ce naiba înseamnă, doar am redat din lege:
Dincolo de aspectul moral al scutirilor de impozite date fără studii de impact, putem face o analogie cu scutirea cu care Adrian Năstase i-a „cumpărat” pe IT-ști (se știe, i-au făcut și un fan-club binefăcătorului!). La vremea la care s-au dat aceste facilități, cam toți băieții cu tastatură și creier își luau picioarele la spinare către Occident. Nici țipenie nu mai rămânea în țară, n-avea cine să mai dea un „escape” la casa omului!
A fost vreun IT-ist care să se considere ofensat de „mita” lui Năstase? Dimpotrivă, cât a ținut figura fiecare a încercat să beneficieze de facilitățile fiscale. Pe piața din domeniu însă, problemele s-au mai rezolvat odată cu creșterea lefurilor.
Seamănă sau nu piața de muncă a presei de acum cu a IT-iștilor din anii 2000? Oarecum seamănă, mai mult în presa locală, unde nu mai găsești pe nimeni să angajezi, a dispărut interesul pentru meseria asta. La fenomen contribuie și tehnologia, care-i permite oricărui posesor de cont de Facebook să se considere jurnalist. Ce rost are să te angajezi la un ziar unde trebuie să respecți reguli de documentare și redactare, când poți oricând să indici pe Facebook vinovați, numai pe baza unei poze sau a propriilor opinii?! Jurnalismul a ajuns, în ochii tinerei generații, ori „Andreea Esca” (cititor de prompter), ori botox de studio, ori procuror/judecător/călău. Ce poate fi mai simplu?
În condițiile unei crize a forței de muncă în presă, ar ajuta sau nu modelul de oarecare succes al scutirilor pentru IT-iști? În funcție de răspunsul la întrebarea asta, am putea analiza coerent legea scutirii de impozit pe venit, pentru că, dacă IT-ul are plusvaloare financiară, presa este, metaforic, una dintre puterile statului.
Câteva calcule
În presa din Bacău (includ aici și mass-media închipuite, că nu-s eu instanță de departajare), există trei tipuri de jurnaliști: cu acte, la negru sau/și angajați consilieri pe la partide. Cei cu acte sunt puțini, îi regăsiți în general la Deșteptarea și Ziarul de Bacău. Deșteptarea are parțial și cu drepturi de autor. Din restul, unii au avut noroc de leafa minimă pe la firma câte unui întreprinzător și prestează copy/paste de pe Facebook sau comunicate de presă. Pe ici, pe colo, jurnaliștii sunt puși să-și facă PFA-uri, ceea ce e o formă de abuz.
Să luăm cazul celor angajați cu carte de muncă, în general pe salariul minim:
Salariul brut: 2.230 de lei. Din el, se scad CAS, CASS, rămân 1.346 lei. Din ăștia, se scade deducerea personală de bază (420 de lei pentru cineva fără persoane în întreținere). La ce rămâne, se aplică impozitul pe venit, care e 10%: 92,6 de lei. Cam asta ar fi „pomana” ziaristului angajat pe leafa minimă, în provincie: 92,6 lei.
Ca o concluzie personală, eliminarea impozitului pe venit în presă ar ajuta foarte puțin spre deloc jurnaliștii, deși nu s-ar face gaură mare-n bugetul statului. Problema ar interveni când – așa cum s-a mai întâmplat – s-ar fabrica ziariști care de fapt prestează alte activități, că nu oricine scrie face presă. Ca să dau și un caz concret, deputatul Vasile Nistor (pe vremea când era șef la PD Bacău) a acreditat pe la secțiile de votare câteva zeci de „ziariști” cu carnet de partid.
La nivel național, marii beneficiari ar fi trusturile de presă, cu mii de salariați în total și, unele dintre acestea, în proceduri de insolvență sau cu datorii la stat.
Pe net, găsim diverse luări de poziție, de la Ioana Avădani, la câțiva jurnaliști de Capitală. Au apărut și alte voci, care analizează altfel situația. Radu Banciu, aseară, spunea că cei 13 nu sunt reprezentativi și o scutire de impozit nu-i obligă cu nimic pe ziariști față de inițiatorii „pomenii”.
Pe zoso.ro putem citi două opinii, una a lui Vali Petcu, „13 jurnaliști refuză să fie mituiți!”, a doua, a lui Ovidiu Eftimie, „Precizare: Jurnaliștii nu acceptă să fie mituiți de PSD cu sume mici”.
Lasă un răspuns