Peste 8 luni, va fi inaugurată secția de Radioterapie a Spitalului Județean Bacău. Se va pune astfel punct chinului suplimentar pe care bolnavii de cancer îl au acum de suportat, ca să meargă în alte centre oncologice. Asta e ceea ce se poate rezolva pe cale administrativă, mai rămâne ca personalul medical să se schimbe, să facă ceva bun, pentru ca pacienții – în general, nu numai cei cu afecțiuni oncologice – să nu mai fugă mâncând pământul de Spitalul Județean Bacău.
A spus-o și Dragoș Benea, președintele CJ, aseară, la semnarea contractului: „Sperăm să se întâmple lucruri pozitive și în relația personal medical – pacient, pentru că toate aceste investiții sunt aproape în zadar, dacă nu sunt însoțite și de o atitudine corectă și decentă din partea personalului medical”
Ministrul Nicolae Bănicioiu a spus că problema atitudinii personalului s-a rezolvat odată cu majorarea de 25% a salariilor, dar rămâne de văzut efectul, că și până acum pacienții fugeau de la Bacău la Moinești, deși la spitalul de acolo lefurile nu erau mai mari. Sau oriunde în țară. Cu alte cuvinte, nu salariile par să fie problema, ci managementul spitalului, selecția și caracterul personalului.
Că n-ar trebui să fie o chestiune de salariu când refuzi tratamentul unui bolnav de cancer și îl obligi să se ducă la Cluj, de exemplu, unde primește gratuit ceea ce tu, medic sau ce ești în Bacău, îi oferi pe bani la plic.
Detalii despre acest contract important semnat ieri, am scris în Ziarul de Bacău. Cei spre care de regulă arătăm cu degetul și-au făcut treaba, să vedem reacția oamenilor în halate albe.
Madalina Armeanu a zis
In primul rand, felicitari pentru articolele si activitatea ta, in general.
Da, radioterapie (o nevoie mai veche a spitalului). Felicitari! Am mai auzit zilele trecute ca si la spitalul din Onesti au dotari moderne. Ca sa nu mai vorbim de spitalul din Moinesti – vesnicul laudat de presa bacauana. Ai putea spune chiar ca este o mare fericire in judetul Bacau in sistemul de sanatate. Ai putea, daca nu ai avea de-a face cu el. Cu sistemul! Este suficient sa ma gandesc la week-end-ul care s-a incheiat in care buclucasul de sistem (asa vesel cum este el) a facut glume proaste pe seama copilului meu si a mea, ca parinte, ca sa imi dau seama ca nu este chiar asa veselie in Bacau.
Am pornit sambata dimineata la spitaul din Moinesti (perla judetului) in urma unei lovituri puternice in ochi, cu mingea de tenis (la tenis) a copilului. Ghinion:” nu avem garda pe oftalmologie in week-end si….daca am avea o cheie de la biroul medicului oftalmolog….am putea noi masura tensiunea oculara a copilului, dar…nu avem cheie. Va recomandam sa mergeti la Bacau. Ei au garda pe week-end”. Am pornit la Bacau. Ajung la Urgente, stau o ora si jumatate cu toata lumea pe sala si…din nou GHINION: ” nu avem garda pe week-end la oftalmologie” . Cu alte cuvinte, sistemul imi spune: sa nu cumva sa aveti accidente in week-end ca nu va bag in seama.
Caut toti privatii di Bacau. Desigur,nici o clinica nu este deschisa sambata si duminica.
Dupa nervi, frustrare, suparare, caldura, copil obosit si foit pe drumuri cu ochiul umflat si, in primul rand sub imperiul unui sentiment puternic de nesiguranta fata de sanatatea copilului, primesc, intr-un final de la spital fisa in care ma programeaza (Doamneeeee, programare la urgente!) a doua zi, adica duminica, dimineata la control.
Ma bucur pentru dotarile spitalelor din Bacau, insa cea mai buna dotare din lume este, pana la urma OMUL. Ramane valabila vorba ca omul sfinteste locul. Iar acolo unde nu sunt oameni, nici lucruri bune nu sunt.
Ceea ce lipseste sistemului de sanatate este resursa umana. M-am trezit zilele astea la o realitate la care nu vroiam sa asist : un doctor care preia zeci de cazuri la urgente timp de 24 ore non-stop, timp in care fuge de la unul la altul, scrie foi / fise ca un constiincios functionar si incearca sa isi mai mentina si mintea limpede. Oameni extrem de putini (ramasi parca in urma unui exod) …..epuizati, tracasati, nervosi si totusi, chemati sa ia decizii pentru viata altora.
Cred ca dotarile sunt apanajul administratiei spitalelor (asta este treaba lor). Treaba politicii de sanatate si a celor ce o fac este de a se ingriji de resursa cea mai importanta a lor , OMUL.