Au rămas câteva observații pentru care n-am avut loc în articolele de ieri, despre ședința de pomină de la Consiliul Județean, în care Constantin Scripăț a ajuns din nou într-o funcție importantă.
S-a vorbit despre o demisie în alb pe care și-ar fi dat-o înaintea alegerilor sau a validării și pe care ar fi folosit-o moș Pitu ca să-i lege de glie pe aleșii ALDE. Cum Avram a trecut la al 9-lea partid, hârtia ar fi fost trimisă la CJ de Maricica Coșa. Cei doi neagă, normal. Coșa a dat ieri în bâlbâială, când presa a luat-o tare, și n-a reușit să-și prezinte „alibiul” într-o cronologie logică.
Dar sigur despre hârtia vânturată de d-ra Coșa vom mai auzi, eu am stat ieri de vorbă cu oameni care susțin că și ei au fost puși să semneze, la ALDE, demisii în alb și că, la o adică, ar veni ca martori la procesul civil (din contencios) sau la cel penal, dacă cineva s-ar osteni s-o întrebe serios pe Maricica Coșa cine, ce, unde, când, cum.
Dar ce este o demisie în alb și cum se procedează? Fără referire la cazul concret de mai sus, am aflat și eu, tot ieri, că demisia în alb e ceva obișnuit la partidele mici. Candidații sunt puși să-și scrie demisiile de mână și să le semneze. Se pătrează pixul și se bagă totul la sertar, la păstrare. La nevoie, se scoate de acolo și se pune data „demisiei”, dacă respectivul nu respectă ordinele șefului de partid.
Hiba acestui procedeu este că e ilegal, ba chiar ar putea fi o formă de șantaj. Cine pune data pe hârtie și o trimite la autoritatea publică de unde trebuie demisionat „rebelul” își asumă o anchetă penală nu doar pentru șantaj, ci și pentru fals și uz de fals în acte.
Liderii alianței anti-PSD au părut ieri extrem de mirați că Scripăț i-a vândut. Eu aș spune altceva: cum naiba niște adulți în toată firea au putut să creadă poveștile de adormit copii ale lui Scripăț, dar și ale liderilor ALDE, care, apropo, au spus peste tot de mai multe ori că au demisia lui semnată în alb!?
În plus, cât de tare să se fi senilizat moș Pitu, ca să-și găsească o nouă iubire politică și să creadă orbește în ea? La relația cu Scripăț mă refer, cu care am auzit că a împărțit și poker, și covid, și același salon de spital… Nu mai spun că reacția lui Avram a fost demnă de un iubit părăsit la altar: „Ești o curvă, Costică!”. Un fel de „Să-mi dai scrisorile-napoi” mai dramatic, mai disperat.
Apoi, dacă Scripăț ar fi demisionat pe bune, postul său ar urma să fie vacantat abia în ședința următoare. Din câte știu eu, așa e procedura, consilierul rămâne consilier până consiliul ia act prin vot de demisie. Repet, a fost o mega-naivitate, o orbire a lui Constantin Avram, când l-a validat pe Scripăț, dar demisia nu intră instant în vigoare, așa că votul lui Scripăț a fost legal, din câte-mi dau eu seama.
„M-am transformat din oaia blândă și bună în oaia cea neagră care mușcă. E păcat că un om cu păr alb a ajuns să fie o cârpă în fața banilor. Mă simt inuman să spun cuvinte pe care nu aș fi crezut că le pot adresa unui om cu păr alb”, a spus, ieri, Maricica Coșa. Dacă ar fi fost lăsat să deschidă gura, moș Pitu ar fi exclamat: „Dă-mi ploteza din pahal, să te muc, să fiu butal!”.
Alianța anti-PSD a ratat ieri ocazia să pună un om competent în funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău. Să nu uităm, primele propuneri au fost făcute de Valentin Ivancea, președintele CJ, anume Gelu Panfil (PSD) și Leonard Pădureanu (Pro România). Momentul a fost important, pentru că era exact după evidența trădării lui Scripăț. Aliații puteau să nu părăsească sala și să-l voteze, alături de Ivancea, pe Pădureanu. Scripăț n-ar mai fi ieșit vicepreședinte și Ivancea s-ar fi ales cu un vice de la „opoziție”, dar care este recunoscut pentru competență și spirit de echipă.
Despre cum au ajuns USR și PLUS, partidele #rezist, să se alieze cu Scripăț și ALDE, n-are rost să mai comentez, nu „Costică” e curvă, așa e politica, iar oamenii noi, care chipurile „nu vor penali în funcții publice”, fură în mare grabă meserie de la ăi bătrâni.
Lasă un răspuns