După Revoluție, începând cu celebrul „Pod de flori” peste Prut, mereu s-au organizat „misiuni de explorare” în teritoriile locuite de români din Republica Moldova și chiar Ucraina. N-am fost niciodată în asemenea „expediții”, dar știu că din toate colegii mei se întorceau încântați, cu zâmbete largi pe fețe. Și nu doar pentru că „săreau” gratis peste niște mese, ci și pentru că moldovenii sunt calzi, repede ți se lipesc de suflet.
Plus fete frumoase și lume bine îmbrăcată – mult peste ce vedem la noi – cel puțin în Chișinău, care e un oraș foarte curat și bine desenat urbanistic, chiar dacă în stilul sovietic. În parc, lingi mac de pe jos, așa e de curat, străzile sunt largi șamd.
Bacăul vrea să se facă frate cu Chișinăul, o propunere propagată peste Prut cu ocazia unei sărbători culturale la care s-a dus o delegație culturalo-administrativă din care au făcut parte viceprimarul Radu Ababei și consilierul local Ilie Bîrzu, dar și alți consilieri locali, pictori etc. În afara pozelor hazlii, cocoțați pe soclul bustului lui Grigore Vieru, reprezentanții Bacăului au avut și discuții serioase cu primarul Dorin Chirtoacă, pe tema înfrățirii.
Primarul Chișinăului a zis „da”, vom vedea cum o va scoate la capăt, deoarece, din cauza configurației politice, o să-i fie destul de greu să concretizeze propunerea. Totuși, dacă a promis, sunt mari șanse să se țină de cuvânt.
De-a lungul vremii, Bacăul a înnodat relații cu orașe mari din Europa, să amintesc aici numai de Torino, unde trăiește o mare comunitate de români. Chișinăul ar fi prima capitală care s-ar înfrăți cu municipiul de pe Bistrița, ceea ce n-ar fi rău. Sper că se intenționează niște colaborări pe teme economice, că așa-numitele „schimburi culturale” dau mahmureală și ce-i mult strică, mai ales că Bacăul e în mare deficit cultural. Dar afaceri, da, e nevoie, ar fi o ancoră bună de creștere economică a Bacăului.
Mai jos, comunicatul de presă al Primăriei Bacău, după vizita delegației la Chișinău, și imagini filmate la Costești, de un localnic:
«Executivul local a demarat procedurile în vederea înfrățirii dintre municipiul Bacău și orașul Chișinău. Tema înfrățirii s-a aflat pe agenda discuțiilor dintre delegația băcăuană prezentă la Chișinău, formată din viceprimarul Radu Ababei și consilierii locali Ilie Bârzu și Valerian Timofte, cu ocazia ”Zilei Culturii Naționale” și delegația basarabeană, condusă de primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. ”Este foarte important să punem bazele unui cadru legal de cooperare, pe mai multe planuri. Elevii basarabeni care învață în liceele bacăuane, studenții basarabeni de la cele două universități, numeroase firme băcăuane care și-au extins operațiunile financiare în Republica Moldova sunt suficiente argumente care fac posibilă această înfrățire. Există toate premisele pentru materializarea unui asemenea demers, iar beneficiile, de ambele părți, pot fi cel puțin economice, prin implicarea agenților economici de pe ambele maluri ale Prutului, și culturale. Sunt sigur că putem extinde acest parteneriat și pentru alte obiective de interes general, comun”, a declarat viceprimarul Radu Ababei, inițiatorul proiectului.
În acest sens, în perioada imediat următoare, două echipe de lucru de la primările din Bacău și Chișinău vor redacta un Protocol de Înfrățire, acesta urmând să fie prezentat, spre aprobare, atât Consiliului Local din Bacău cât și forului legislativ local din Chișinău.
În capitala Moldovei, delegația băcăuană s-a întâlnit și cu ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurcă. Oficialul român a încurajat inițiativa de înfrățire dintre cele două localități și a evidențiat progresele făcute de partea moldovenească, materializate, printre altele, pe intensificarea schimburilor economice dintre cele două țări.
Delegația băcăuană a fost singura delegație din România prezentă la ”Zilele Culturii Naționale”. Cu acest prilej, băcăuanii au depus coroane de flori la statuile lui Mihai Eminescu și Ștefan cel Mare și la mormântul poetului Grigore Vieru, cetățean de onoare al municipiului Bacău. Viceprimarul Radu Ababei și consilierii locali Ilie Bărzu și Valerian Tomofte s-au mai întâlnit cu directorul Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și a Bibliotecii din Costești, prilej cu care Radu Ababei a anunțat că Primăria Bacău, cu sprijinul populației, se va implica într-o amplă acțiune de donare de carte pentru elevii din această localitate. De asemenea, discuțiile purtate cu conducerea Liceului ”Ion Creangă” s-au concretizat într-un parteneriat ce va fi încheiat cu Colegiul Național De Arte ”George Apostu”, din Bacău.» (comunicat de presă)
Mari orase din Europa? Torino e singurul :))