Televiziunile fincționează după norme foarte simple în domeniul publicității. Principala regulă este că tot ce e publicitate trebuie marcat corespunzător, cu generic. Orice publicitate nemarcată atrage după sine amenzi destul de mari, Tv Bacău s-a închis și din cauza asta.
Așadar, televiziunile locale trebuie să „bage” generic de publicitate, inclusiv în cazul emisiunilor și știrilor pentru care iau bani de difuzare. Pe modelul teleshoppingului.
Un caz concret este publicitatea mascată pentru activitatea deputatului Lucian Daniel Stanciu Viziteu. El a plătit legal realizare și difuzare emisiune și „spoturi” (probabil ceva laude binemeritate), însă Eco Rino, firma care ține Euro TV Bacău, se expune unor amenzi babane pentru publicitate mascată.
În altă ordine de idei, se pare că se închide Realitatea TV Bacău, pe motive ce țin de firma de la București care are licență de la CNA și care, fiind în insolvență, nu poate s-o prelungească. Firma care operează stația din Bacău încearcă să înființeze Plus TV Bacău, deocamdată a eșuat, probabil va reuși, la un moment dat.
La ora asta, Realitatea TV Bacău, cu toate bubele și tutismele, este singurul post care are program zilnic (două-trei știri locale, nu cine știe ce, invitații sunt ascunși pe la 20:30, să nu-i vadă nimeni!), celelalte sunt atât de subfinanțate încât difuzează numai reluări. Știri și emisiuni noi, la posturile din Bacău, cam câte una pe lună, că nu sunt oameni, nu sunt bani.
Pentru televiziune nu e suficientă o tastatură, dar nici succesul nu vine din reluări, că se face un cerc vicios.
PS:
Publicitate mascata – prezentarea în programe, prin cuvinte, sunete sau imagini, a bunurilor, serviciilor, denumirilor, marcilor comerciale sau activitatilor unui producator de bunuri ori prestator de servicii, daca aceasta prezentare este facuta în mod intentionat de radiodifuzor, în scop publicitar nedeclarat, si care poate crea confuzie în rândul publicului cu privire la adevaratul sau scop; o asemenea forma de prezentare este considerata intentionata mai ales atunci când este facuta în schimbul unor avantaje materiale, a unor servicii reciproce sau al altor beneficii cu efect similar.
Sursa: CNA.
Gardianul a zis
Nu e teleshopping, e „plasare de produse”. Tot ilegal.