E celebru deja raportul Coaliției pentru o Românie Curată, care, mai demult, a făcut o listă neagră cu politicieni corupți intrați în campania electorală, în care au intrat și niște „victime” ale unei glume de 1 Aprilie, din Ziarul de Bacău. Nu mai reiau tărășenia, a fost penibil, dar probabil și-au încasat banii „munciți” din greu, pe internete.
Pe fonduri europene sau de la vreo fundație de promovare a democrației, se angajează studenți care fac sondaje ori rapoarte, dar nu mergând pe teren sau făcând muncă de investigație, ci completând formulare pe colțul mesei sau folosindu-l pe Sfântul Google. De altfel, funcția „search” ține locul muncii de investigație și pentru presa centrală, care ajunge să preia orice text jegos publicat fără o minimă documentare pe site-urile locale de știri, de cele mai multe pe bază de comandă.
Acum, situația nu e atât de gravă, doar că Harta Corupției Locale îngroașă rândurile condamnărilor din Bacău cu personaje din alte județe. O minimă documentare l-ar fi scos din Bacău pe Relu Fenechiu și l-ar fi plasat la Iași, acolo unde-i este locul și unde nu apare, de exemplu, Tudor Chiuariu, condamnat cu suspendare.
Mai sunt și alte anomalii care au plasat județul Bacău pe locul al treilea pe țară, dar topul poate fi interpretat și ca un semn al eficienței instanțelor de judecată ori procurorilor. Aparent, în Bacău sentințele de condamnare se dau în procente peste media națională, rămâne de văzut dacă nu cumva în alte județe merg procesele mai greu decât ar trebui.
Avem, în Bacău, 198 de condamnați pentru corupție, dintre care 143 (peste 72%) cu suspendare. Cifrele sunt atât de mari și pentru că există „imigranți” pe listă, dar și pentru că recent au fost trimise după gratii loturile „Sechelariu”, „Banca Transilvania” (vreo 40 de persoane condamnate!), „Ciubotaru-Inter-Print”.
Lasă un răspuns