DIICOT i-a reținut, în cele din urmă, pe cei trei papagali care și-au pus puștile de vânătoare și jeepul la bătaie, ca să câștige câteva mii de euro, jucând pentru Sky News roluri de traficanți de arme pentru teroriști.
Ce zice DIICOT:
Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România și din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a știrilor difuzate pe această temă, cât și a comentariilor difuzate în spatiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetățenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile amenințări la adresa securității naționale a țării.
S-a reţinut că faptele prezentate în cadrul investigației jurnalistice realizate de către postul de televiziune britanic, dar și răspunsurile pe care presupușii traficanți de arme le-au dat la întrebările jurnaliștilor au fost de natură a crea o puternică stare de temere în rândul populației civile, dar și un sentiment de insecuritate.
În urma investigațiilor si cercetările efectuate în cauză au fost identificate persoanele prezentate în materialul jurnalistic ca fiind ”traficanți de arme”, persoane care, pentru a nu le fi dezvăluită identitatea, purtau cagule și ochelari de soare. De asemenea, au fost identificate și ridicate armele arătate în filmul prezentat de jurnaliștii britanici.
Din cercetările efectuate a mai rezultat că în realitate, așa-zisa investigație jurnalistică nu era fundamentată pe fapte și împrejurări reale, ci a fost creată din inițiativa jurnalistilor, prezentând ca veridice unele date și informații false. Astfel, a reieșit faptul că la începutul lunii iulie 2016, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai, cetățean român rezident în Marea Britanie de mai mulți ani, a fost contactat telefonic de către un jurnalist britanic, pe care-l cunoscuse anterior, care i-a propus să lucreze ca translator pentru postul de televiziune britanic.
Respectivul jurnalist i-a spus că intenționează să realizeze un documentar despre traficanții de arme și i-a cerut să găsească persoane dispuse să prezinte arme de foc. Deși inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a replicat că nu are posibilitatea de a prezenta arme militare, ci doar arme de vânătoare deținute legal de un prieten de-al său din România, respectivul jurnalist a fost de acord. În aceste condiții, inculpatul Szanto Aurelian-Mihai a luat legătura cu prietenul său, inculpatul Pántics Attila-Csaba, care a fost de acord cu solicitarea, urmând ca prezentarea armelor să o facă împreună cu vărul său, Pantics Levente. (comunicat DIICOT)
Jurnaliştii britanici care au realizat reportajul difuzat de Sky News referitor la traficul de arme din România vor fi audiaţi prin intermediul unei comisii rogatorii internaţionale. Stuart Ramsay încă mai spune pentru cine-l ascultă că reportajul a fost realizat pe bune. Dacă are dreptate, ce fel de jurnalist de investigații e el, de n-a făcut diferența între arme de război și puști de vânătoare?!
„Hehe, casc, casc, încă îmi place la nebunie. Râd din tot corpul – AK-urile sunt arme de vânătoare ha!”, a scris Ramsay, pe Twitter.
N-am idee unde-o să ajungă ancheta DIICOT, dar să ne amintim cum, în 2013, The Sun punea Bacăul pe harta lumii, cu o „investigație” de tot râsul. Poate nu e rău că România dă un semnal măcar către Europa, că nu suntem un trib abia descoperit, cu care să se pozeze și despre care orice „jurnalist” poate inventa orice poveste îi trece prin cap.
În fine, dacă măsurile DIICOT par excesive, să ne imaginăm ce-ar păți niște ziariști din România, care s-ar duce să inventeze o poveste cu traficanți și teroriști cu cagule, la câteva sute de kilometri de Londra.
Lasă un răspuns