Insula de Agrement se va moderniza, în cele din urmă, după lungi chinuri prin sălile de judecată a contestațiilor. Precedenta licitație a desemnat un câștigător care – fatalitate? – avea printre acționarii minoritari-spre-minusculi un moștenitor care era – ce să vezi! – chiar în comisia de evaluare de la primărie. A știut ofertantul sau n-a știut? A mai fost și o problemă cu proiectantul, care cică a fost o firmă de cretini…
Nu mai contează, totul e istorie, deja s-a ținut o altă licitație, cu alt câștigător, tot din Bacău (de parcă asta chiar ar mai conta). Ce urmează?
Marea teamă e dacă se va face sau nu contestație. Părerea mea e că se va face, unul dintre pierzători a anunțat că nu, dar mai e unul, m-aș mira s-o lase așa, pentru că în joc sunt aproape 8 milioane de euro, iar cheltuielile cu o plângere sunt infime.
Să presupunem, de dragul discuției, că nu se face contestației. Primarul Romeo Stavarache speră ca firmele asociate care au câștigat (CONBAC S.A., SSAB-AG S.R.L., Moldocor SA și Casa Design SRL) să fie capabile să termine lucrările la 31 decembrie 2015, termenul limită până la care se mai pot deconta pe bani de la Uniunea Europeană. Primarul e optimist, îl ajută și faptul că modernizarea Insulei presupune construirea și amenajarea de obiective distincte, la care se poate lucra simultan, cu echipe diferite, fără să se calce pe canciocuri.
Să sperăm că așa va fi, dar să luăm în calcul că nu. Adică, vorba românului, să punem răul în față. Să presupunem că ori se face contestație, iar lucrările încep mult prea târziu ca să fie terminate în 2015, ori nu se face, dar 31 decembrie se dovedește un termen prea scurt. În ambele situații, finanțarea europeană s-ar putea pierde („s-ar putea”, pentru că e previzibilă o amplă operațiune de derogare, în joc fiind multe proiecte în toată Uniunea Europeană), iar plata lucrărilor ar cădea exclusiv în grija Primăriei Bacău.
Ei și? Deja, jumătate din bani există și sunt alocați de la bugetul local, ne-am trezi, la 31 decembrie 2015, cu o datorie în plus, de 4 milioane de euro sau chiar mai puțin. E un capăt de țară? Contează?
Contează doar pentru cei din Primărie, care își vor smulge părul din cap și vor sta cu picioarele în ligheane cu gheață, ca să caute bani, să achite lucrările, dar asta abia în vara lui 2016. Să fie limpede, dacă nu se termină în decembrie 2015, nu se pune problema continuării lucrărilor înaintea primăverii 2016. Adică taman în campania electorală! 🙂
Cum spuneam, finanțarea de la bugetul local ar fi o nefericire, ar conta pentru Primărie, politicienii locali, candidații partidelor, presă și, eventual, câțiva dintre puținii băcăuani atenți la gradul de îndatorare al Bacăului. Care, la ora asta, nu e foarte mare, mai e loc, dacă e cazul.
Din ce buzunar vin banii pentru Insula de Agrement modernizată nu va mai conta, la momentul când va fi gata și inaugurată. În exploatare, va intra efectiv abia după alegerile din 2016, iar sursa banilor sau împovărarea bugetului va fi ultima grijă a „țugurlanului” aflat la bălăceală. De fapt, cu o conducere competentă, Insula de Agrement Bacău ar putea deveni rapid o afacere de succes, un aspirator de bani, în scurtă vreme s-ar recupera investiția.
PS. Suntem o țară defectă la cap, dacă, la trei ani după semnarea contractului de finanțare, nu știm când naiba încep lucrările, din cauză că nu schimbă nimeni odată legislația privind achizițiile. Nu să blocheze contestațiile, ci să grăbească procedurile.
Lasă un răspuns