Pe țară, rezultatul alegerilor europarlamentare este: PNL – 26,83 %, PSD – 23,42%, USR PLUS – 21,29 %, Pro România – 6,61%, PMP – 5.65%, UDMR – 5.47, ALDE – 4.24%. Votul a fost expresia simplă a efectului „Dragnea” asupra electoratului.
Și nu doar despre Liviu Dragnea e vorba, ci și despre comunicatorii care au enervat oamenii în ultimii doi ani, gen Codrin Ștefănescu, Olguța Vasilescu, Mitralieră șamd. Ca să nu uit apariția pe turnantă a deputatului cu diaree, care a rupt normele în buza alegerilor, ori aducerea în fruntea Guvernului a unor persoane calificate cel mult să stea la coada măturii.
Toate astea, alături, desigur, de insistența cu care PSD a ținut oamenii în stradă pentru problemele penale ale șefului partidului.
La nivel național, PSD a demonstrat – și nu e prima oară! – că are dificultăți în a câștiga alegerile pe care le organizează. La asta a concurat și inabilitatea de a prevedea un nou scandal la urnele din străinătate, cu demonstrate repercusiuni asupra zonelor din care-au plecat românii. Și asta, la mai puțin de un an după 10 august 2018!
Deși a câștigat alegerile, pe național, PNL nu a reușit să capitalizeze decât parțial ce-a pierdut PSD, grosul s-a dus la oamenii secreți sau inexistenți ai USR PLUS. Rămâne o enigmă cum poate aduna atâtea voturi un partid fără organizații locale și fără simboluri. Cumva, fenomenul s-a mai văzut în 2000, când ApR a luat la locale peste 20%. Nici PPDD n-a fost departe, în 2012.
Să mai consemnez că, din zona Moldovei, singurii doi europarlamentari sunt de la PSD, Dragoș Benea, din Bacău, și Tudor Ciuhodaru, din Iași.
În județul Bacău, PSD și PNL au luat peste media națională: PSD – 27,89%, PNL – 27,21%. Alianța USR PLUS, cu 19,62%, este sub media pe țară.
În municipiul Bacău, oamenii au mers și mai mult cu Alianța USR PLUS, valul fiind amplificat de nereușita administrației locale în a termina Spitalul Municipal, Insula de Agrement șamd. Alianța 2020 USR PLUS – 30,33%, PNL – 22,14%, PSD – 18,92%, Pro România – 7,58%, PMP – 7,17%, ALDE – 2443 voturi – 4,39%.
Ce urmează?
Din reacțiile de aseară, USR PLUS vrea repede la guvernare, căci asta înseamnă să ceri demisia Guvernului. Așa ceva s-a mai întâmplat înaintea alegerilor din 2016, când PSD i-a cedat lui Cioloș guvernarea, după care a câștigat alegerile.
PSD ar trebui să-și dorească să lase guvernarea, să încerce să recupereze ceva până la iarnă, când sunt prezidențialele. Și nu, Gabriela Vrânceanu, nu poate câștiga alegerile prezidențiale, la momentul ăsta, Klaus Iohannis pare să le fi câștigat deja.
PNL ar trebui să fugă de guvernare, de altfel Orban a cerut ieri anticipate, dar știm cu toții ce greu se pot provoca alegerile înainte de termen.
Pe termen scurt, va urma un val de traseism spre PNL, USR PLUS și Pro România. Ar putea să se nască o nouă majoritate în Parlament, cu parlamentari ai celor trei formațiuni, plus cei de la PMP. Cum ar putea funcționa așa ceva? Greu! Cine a prins guvernarea CDR-PD, cu CoCoPo, știe ce vorbesc… Oameni entuziaști, dar fără „cadre” în teritoriu.
Lasă un răspuns