Weekendul trecut au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 21,34% dintre alegătorii din județul Bacău, adică 129.116 de cetățeni, iar în țară prezența la vot a fost de 20,41%. Referendumul sectelor creștine a picat datorită celor care au stat acasă. Efectul principal este că România a scăpat de Evul Mediu.
Eșecul (deși nu la proproțiile astea ale absenteismului) era previzibil, eu l-am „văzut” la întâlnirea eșuată de la Teatrul de Vară din Bacău, după care am fost insultat pentru că am pozat sala pe jumătate goală.
Prima mea concluzie, la evidența cifrelor, a fost că BOR a devenit o sectă banală și penibilă, iar Coaliția pentru Familie (CpF) a fost de la început doar patologia unei minorități. Ar mai fi câteva scurte concluzii, ca să nu plictisesc cititorul cu un subiect care, iată, chiar n-a interesat pe nimeni, referendumul pentru „familie”.
Plebiscitul din weekend este cel mai negru moment din istoria recentă a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care, deși nu a inițiat mizeria, s-a aruncat ca rața la muci în proiectul de import al altora.
Un sondaj IRES arăta încă din 2016 că 58% dintre români au încredere în Biserică, comparativ cu 2003, când cota era la 90%. O scădere de 32 de procente care, acum, pare să se fi transformat în prăbușire. Românii au transformat o manipulare de-astă vară și au arătat ce cred cu adevărat: m***BOR. Și merită, pentru modul scârbavnic cu care a vrut să-și bage mădularul în viețile intime ale oamenilor și pentru cum a încercat să-și sperie enoriașii cu pericolul homosexualilor care vin să le fure copiii. Că altfel, lumea creștină nu e deloc, dar deloc plină de cazuri de incest.
Să felicităm totuși BOR pentru că și-a tras singură un stuchit între ochi, pe care nu și-l mai spală cu tot aurul din lume! CpF și BOR vor încerca totuși să-și asume ca pe o victorie cele aproape 100% de voturi DA, din 20% prezență la urne. Măcar știm cât reprezintă acea minoritate.
Partidele politice care au susținut referendumul au încasat o înfrângere, dar eu cred că a fost un risc calculat. Nu puteau zice NU răspicat, pentru că nu știau proporțiile decăderii influenței oamenilor în sutană. Dacă trecea așa ceva de votul oamenilor era foarte greu de explicat în străinătate de ce conducătorii statului păstoresc turma către obscurantism, putinism și apucături medievale.
E o naivitate să crezi că PSD poate doar atât să scoată lumea la vot, mai degrabă cred că s-a mers cu frâna trasă și, oricum, fără entuziasm. N-am idee ce a animat PSD, dar mi s-ar fi părut o strategie deșteaptă să nu dai voturi viitorului partid extremist ce se va numi Coaliția pentru Familie. Și ar mai fi ceva, să nu uităm că Dragnea i-a promis și lui Ionuț Lupescu că-l face președinte la FRF…
De-acum, după ce au văzut că BOR nu mai are cine știe ce putere electorală, partidele și în special primarii din țară se pot considera eliberați de povara șantajului la care-i supunea preoțimea. Pur și simplu pot liniștiți să nu mai cotizeze sute de milioane din fonduri publice pentru hachițele BOR și ale celorlalte secte de pe teritoriul României.
O mențiune specială pentru Klaus Iohannis. Ca președinte, nu putea lipsi de la vot, dar a fost la o oră – 19:30 – la care nu mai putea influența electoratul să iasă din case. Plus că n-a dat declarații, n-a cerut nimic.
Referendumul a fost un eșec numai pentru România medievală, dar paguba de 100 de milioane de lei poate să nu fi fost în van.
Lasă un răspuns