Acest articol este adresat în special secretarelor sau tinerelor membre ale unor partide, care au trista soartă de a face comunicate de presă ori discursuri. Am să le dau instrucțiuni despre cum să aibă contact cu Wikipedia fără urmări neplăcute (alții au pățit-o!).
Să luăm cazul concret al persoanei care a primit sarcina să facă un comunicat intitulat „Lecție de istorie la bustul liberalului Mircea Cancicov”. Cum s-a dus vremea când liberalii știau pe de rost cine a fost Mircea Cancicov (paradoxal, înainte să fie parc, a existat un om cu numele ăsta!), primul reflex e să copiezi de pe Wikipedia.
Cum te contaminezi cu ceva rușinos
Secretara de la PNL Bacău sau cineva similar ia de pe Wikipedia propoziția fără predicat „Mircea Cancicov, fost ministru de finanțe al României în mai multe guverne, între anii 1936-1939, membru de onoare al Academiei Române”.
Pentru autoarea comunicatului, subtilitățile internetului pot fi inaccesibile, așa că aici intervin eu. Când iei prin metoda copy-paste, trebuie să ții cont că în textele de pe wikipedia pot fi inserate linkuri ascunse vederii secretarei obișnuite. Ce facem?
Dacă am pus textul direct într-un document word, putem să verificăm locurile cu linkuri ascunse. Ținem tasta „ctrl” apăsată și plimbăm cursorul cu mouse-ul, ca să vizualizăm linkurile ascunse, ca în figura de mai jos:
În cazul concret, sunt mai multe linkuri ascunse, se pot vedea în articolele publicate ulterior prin metoda copy-paste de ziariștii la fel de leneși ca autoarea comunicatului:
De ce? Pentru că în realitate propoziția de pe wikipedia arată așa:
„Mircea Cancicov, fost ministru de finanțe al <a href=”http://ro.wikipedia.org/wiki/Rom%C3%A2nia”>României</a> în mai multe guverne, între anii <a href=”http://ro.wikipedia.org/wiki/1936″>1936</a>-<a href=”http://ro.wikipedia.org/wiki/1939″>1939</a>, membru de onoare al <a href=”http://ro.wikipedia.org/wiki/Academia_Rom%C3%A2n%C4%83″>Academiei Române</a>.”
Nu vă place, nu?
Cum scăpăm de contaminare?
Cel mai bine ar fi să nu furăm de la alții, dar dacă tot o facem, copiem textul dorit de pe Wikipedia în Notepad. Acolo, textul își pierde orice proprietate ascunsă. Apoi, în luăm frumos și-l punem în comunicatul adresat presei. Care presă, dacă vrea să evite situații la fel de stânjenitoare, trebuie să lucreze pe wordpress în modul „text”, nu „vizual”.
Decât!
Cum pot sa sun și eu la linia erotica