Mai întâi, rezultatele (parțiale) pentru Primăria și Consiliul Local Bacău:
Lucian Daniel Stanciu Viziteu (PNL – USR – PLUS) – 29,12%, Sergiu Sechelariu (independent) – 20,77%, Cosmin Necula (Pro România) – 18,99%, Sorin Ștefan Umbrărescu (Alianța Umanistă – PSD – PPU-SL) – 10,19%, Cristinel Manolache (PER) – 7,71%, Dorin Chirilescu (independent) – 3,57%, Dragoș Ștefan (PMP) – 3,56%, Constantin Scripăț (ALDE) – 2,07%, Ioan Popa (AUR) – 1,47%, Iulian Vișoiu (PB)- 1,37%, Vasile Grecu (Partidul Verzilor) – 1,18%
PNL- USR-PLUS – 33,79%, PSD – 15,54%, Pro România – 14,63%, PER – 10,21%, Dorin Chirilescu – 6,25%, PMP – 5,71%
Alegerile de duminică, 27 septembrie 2020 s-au lăsat cu o nouă surpriză, în sensul că Lucian Daniel Stanciu Viziteu nu s-a mai făcut de râs, așa cum indicau sondajele, ci înseși sondajele s-au făcut de baftă. Candidatul PNL – USR-PLUS a ieșit primul, semn că patru ani de serviciu credincios în comisia SRI îți deschid orizontul și baierile urnelor de vot.
Interesant este că liberalii, care au pus Primăria în brațele USR, n-au primit răspuns pe măsură la Consiliul Județean, unde Ionel Palăr s-a clasat al doilea după Valentin Ivancea. Practic, „alianța dreptei” a folosit doar lui Viziteu, care, se aude, i-a și prevenit pe liberali că n-are loc de viceprimar pentru Miroșeanu. De fapt, Viziteu nu se poate ține de promisiunea referitoare la cei doi viceprimari decât cel mult parțial.
Pe cine va prefera, pe Ghingheș sau pe Miroșeanu? Calculele la cald indică două posibile „balamale” cu care PNL-USR-PLUS să facă alianță pentru majoritatea în Consiliul Local, anume PER și PMP. Nu e de neglijat nici foamea lui Dorin Chirilescu, deci de unde să mai rămână măcar un post de viceprimar pentru onorarea promisiunilor?
Sergiu Sechelariu și-a făcut datoria față de cei care l-au susținut să candideze, a „ras” o grămadă de voturi. Din păcate pentru el, n-o să ajungă la cașcaval, vedem încotro o să i se ducă afacerile. Bacăul să răsufle ușurat, i-a trecut glonțul pe la ureche!
Cosmin Necula se va întoarce probabil în Parlament, în decembrie, după un mandat de primar sub semnul apei: avarii la zeci de km de oraș, inundații din prima zi a mandatului, ba chiar și în ziua dinaintea votului.
Sorin Ștefan Umbrărescu (Alianța Umanistă – PSD – PPU-SL) a luat 10,19%, după o campanie în care a fost acuzat că nu folosește alt nume 🙂 Foarte posibil să vrea să ajungă în Parlament, la iarnă.
Cristinel Manolache (PER) – 7,71% – a intrat ultimul în cursă, după vreo doi ani în care a stat deoparte. A reușit să intre cu partidul în Consiliul Local, acum e șef acolo, are ștampila, vedem dacă-l mai dă cineva afară.
Dorin Chirilescu (independent) a luat 3,5 la Primărie, dar a reușit să intre în Consiliul Local, cu peste 6%. Cumva, pe urmele lui Cristi Ghingheș, vom vedea până unde, că el are destule partide în CV.
Dragoș Ștefan (PMP) – 3,56% – a luat mai puțin ca partidul (5,71%), diferența e probabil transferul de la Băsescu.
Constantin Scripăț (ALDE) – 2,07% – dispare în cele din urmă din Primărie, dar și din Consiliul Local. Ia cu el câteva dosare penale care-i vor gârbovi bătrânețile.
Rezultatul alegerilor locale în județul Bacău
La ora asta, pare că PSD aproape și-a atins ținta, cu 62 de primării câștigate. A pierdut Oneștiul, unde, deși a rezolvat problema apei, Gnatiuc a fost prea arogant, iar oamenii nu l-au mai votat. Nu-i vorbă, nici Alianța Dreptei (PNL – USR-PLUS) n-a făcut mare brânză în Onești, iar primar ajunge fostul edil Laurențiu Neghină. PSD a recâștigat orașul Târgu Ocna, în timp ce liberalii au păstrat orașele Comănești, Moinești, Dărmănești, Slănic-Moldova.
De asemenea, președinția Consiliului Județean Bacău a fost câștigată de Valentin Ivancea, fostul prefect care s-a implicat cu succes la Centura Bacăului. Fără notorietate în sondaje, el a reușit să ia aproape cât PSD, partidul care l-a propus – 38,75% vs 39,3% (rezultate parțiale), semn că social-democrații și-au pus ambiția la bătaie.
Cum va fi, din punct de vedere politic, configurația în Consiliul Județean Bacău? PSD – 39,3%, Alianța PNL-USR-PLUS – 24,4%, PMP – 6,55%, Pro România – 6%, ALDE – 5,9%. Practic, PSD va putea să folosească drept balamale unul sau două dintre partidele cu scor mic, PMP, Pro România și ALDE.
Pe de altă parte, e posibil ca părțile să forțeze o negociere la pachet, CJ-CL Bacău, iar în acest caz se pot imagina alte combinații, despre care vom mai vorbi.
david a zis
Ce analiza profesionista 🙂 Ce facuptate ai terminat. Oh wait :))
JMarius a zis
Depinde cum se vor repartiza voturile la Consiliul Judetean, că și acolo președintele consiliului nu prea poate să facă multe lucruri dacă nu are suficienți oameni.
Bacaul a fost mai mereu un mix de 40-45 % PSD cu 30-35 % PNL, cu ALDE si PMP aruncate pe acolo. Acum, in afară de Bacău, USR-PLUS a mai obținut vreun loc de primar ? Sau măcar suficienți consilieri locali încât să poată influența lucrurile ? Asta ar fi interesant de văzut în următoarele zile, când o sa fie rezultatele finale.
O situație mai interesantă e și în Timiș, unde la jumate din comunele în care sunt după aceste alegeri primari PSD va fi destul de greu de făcut chestii, pentru că în consiliu sunt majorități PNL + USR.
Craciun dorin a zis
Ce ansliza faci tu aici, ca ne a trecut glontul pe la ureche? Esti un tampit rau…nu stiy cum de piti scrie asa tampenii. Ai liceul facut macar?