S-a făcut primul zbor SMURD cu pacient de pe heliportul SJU Bacău. Paradoxal, dotarea unității spitalicești cu o astfel de facilitate are parte de fluierături și huiduieli, nu multe, dar semne clare ale problemelor grave cu care încă se confruntă SJU.
În urmă cu câțiva ani, când a fost anunțat proiectul construirii heliportului, au apărut primele fluierături. Au fost mulți care au spus că știu ei că nu se face și totul e numai propagandă. Chiar și după inaugurare „deștepții” au știut că n-o să zboare nimic!
La fel cu prima radioterapie, apoi cu a doua radioterapie. Nu le mai pomenesc pe toate, că mai sunt UPU, UPU de la Pediatrie, etajele 4-5 ale Spitalului Municipal…
Heliportul a avut și are cea mai mare opoziție internă, pentru că e ceva cu adevărat nou, care obligă personalul să se întrebuințeze serios ca să respecte niște standarde. Dar de ce atâta opoziție?
Pe lângă problemele sistemice, cum ar fi criza de personal, în SJU există o serioasă împotrivire la nou, ce răzbate prin câteva puternice focare de bârfă și zvonistică. De acolo trebuie pornită o schimbare fermă, că altfel nu va fi liniște în spital! Orice efort de îmbunătățire e în zadar, câtă vreme totul e săpat la rădăcină!
Ar mai fi nevoie de falimentarea fabricilor de bani create în jurul unor doctori cu alură de stăpâni pe moșiile proprii. Maternitatea e un exemplu, dar nu singurul! Păcat de doctorii care-și fac meseria cu pasiune și se mulțumesc cu salariile!
Nu mai spun că trebuie un picior în prag la policlinica spitalului, pentru ca toți doctorii să-și respecte programul de consultații și să nu-i găsești pe la cabinetele private în timp ce sunt plătiți de stat. Apoi, ar putea fi pus în funcțiune un sistem de programări prin telefon și online. Ce e acum e o rușine monumentală!
Am mai spus, s-a mai spus, investițiile în clădiri, dotări și facilități sunt nimic, dacă oamenii care lucrează acolo nu înțeleg să-și facă meseria și menirea. Colegii de la Plus TV au realizat un reportaj cu un caz al unei familii distruse de oameni fără vocația salvării altor semeni, din SJU Bacău:
Ca să fiu bine înțeles, schimbări în bine s-au tot produs în ultimii ani, la SJU Bacău, însă nu tot personalul a ținut pasul cu investițiile care s-au făcut și nici cu salariile consistente din sistemul sanitar. Cine nu vrea să se schimbe trebuie convins sau constrâns, de la paznic, infirmiere și asistente, până la corpul doctorilor și funcționarii spitalului.
Spitalul are a doua secție de radioterapie
Canceroșii (le pot spune așa, că și eu plesnesc de sănătate) au la dispoziție sau vor avea în puține zile al doilea generator de particule, instalat în al doilea buncăr. Dacă primul, inaugurat acum câțiva ani, este din catgoaria celor moderne și performante, cel de-al doilea asigură o precizie și mai bună, cu o durată mai mică a expunerii la radiații.
Apropo de asta, în marile centre universitare nu se prea știe de secțiile de radioterapie de la Bacău, n-ar strica o mai bună comunicare publică a SJU Bacău. Tratamentul cu radiații durează zeci de ședințe zilnice și foarte mulți bolnavi de cancer cheltuiesc o grămadă de bani cu cazarea pe la Iași, București, Cluj șamd. E mai ieftin în Bacău, pentru cei din județ, dar și din regiune.
Ca la Poliție? De ce nu?
Nu văd de ce SJU Bacău n-ar proceda ca Poliția, care trimite zilnic buletine de presă cu unele cazuri sau situații. Zilnic, inclusiv în weekend! Fărp să se mascheze realitatea, se pot prezenta secții, sfaturi utile pentru „adrisanți”, portrete ale doctorilor, sfaturi, instrucțiuni pentru accesarea serviciilor, cazuri de la UPU șamd.
Cumva, trebuie mărită transparența și îmbunătățită în mod natural imaginea spitalului. Cu timpul, asta va avea efect și asupra personalului, care va căpăta o stimă de sine și un sentiment de apartenență la o organizație sănătoasă.
Lasă un răspuns