… Iași.
Asistăm zilele astea la finalizarea instalării unei noi Puteri în România. Visul de aur al oricărui partid sau alianțe se împlinește, dreapta e la cârma Parlamentului, Președinției, Guvernului. Procentul de stânga constituit de USR și PLUS e doar o mirodenie exotică presărată peste bucatele pe alese care li se promit românilor.

Originile noii orientări politice a României se află în momentele Colectiv, Ordonanța 13 și 10 august. Fără ele, alegerile locale și generale ar fi urcat la butoane o lume mai pestriță și, poate, mai echilibrată. Ca o mică paranteză, cine-ar fi crezut că, în Bacău, protestatarii #rezist și #corupțiaucide vor avea drept principală țintă, odată ajunși în Consiliul Local și în Primărie, creșterea birurilor, în an de criză economică? Cine și-ar fi imaginat că mediul de afaceri va fi luat la țintă, cu propunerea creșterii la cer a impozitelor pe imobile?
Azi-mâine, se votează noul Guvern, audierile din comisii vor fi la fel de formale ca în vremea lui Dragnea, România va putea să-și vadă după aia de caltaboșii tradiționali. O primă observație este că niciun ministru nu va fi din Bacău, nici PNL, nici USR-PLUS nu au avut ambiția și forța de a impune pe cineva la Palatul Victoria. (Later edit: Alexandru Nazare, de la Finanțe, este din Onești, dar altă legătură cu politica din Bacău nu are).
În condițiile astea, sare în ochi nominalizarea lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor, parlamentar USR provenit din Asociația Pro Infrastructură. Problema cu Drulă e că n-o să vrea să se facă autostrada A13 Brașov – Bacău, fiind un militant activ contra. El, ca și ceilalți useriști, au luat în brațe A8-ul și-o vor ține tot mandatul cu varianta Iași-Târgu-Mureș. La fel a încercat și Bode, ministrul liberal de la Transporturi, dar i-a luat doar o lună să se lămurească și să vadă că A13 e mai „făcubilă”, iar proiectul A8 nu e realist, fiind prea scump și cu probleme de mediu greu de trecut.
Mai jos, un interviu dat în 2018, în care Cătălin Drulă își exprimă convingerile. Una dintre ele e să se treacă munții cu câte-o bandă pe sens, în curbe mai strânse, ceva gen DJ A8: „Trebuie să facem compromisuri, nu ne trebuie tichie de mărgăritar”. Doar ca să se facă ceva, orice, între Iași și Tg.Mureș, și nu între Bacău și Brașov!
Bacăul nu se poate aștepta la nimic bun, bine că măcar Centura e gata, iar pe A7 Moldova, Ploiești-Pașcani, nu sunt dispute, dar vedem și cu aia ce-o să mai fie, poate domnul ministru va decide că poate face economii și ne trezim cu o uliță paralelă la E85.
Există ceva ce ar putea să meargă bine, în sensul finalizării Spitalului Municipal Bacău. Viitorul ministru al Sănătății va fi Vlad Voiculescu, de la USR-PLUS, partid din care provine și primarul Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Acesta s-a pozat la negocierile pentru programul de guvernare, la ora asta pare singurul cu ceva influență la București, să vedem cum o va utiliza. Tot el ar putea avea o dezamăgire, Voiculescu ar putea să-i explice că nu poți limita teritorial pacienții pe care-i accepți la un spital finanțat din bani publici și de la Casa de Asigurări.
Guvernarea social-democrată instalată în 2016, dincolo de „extravaganțele” lui Dragnea, a însemnat pentru Bacău câteva proiecte importante, Centura, Aeroportul, Radioterapia, lansarea A13 și desemnarea proiectantului, licitația documentației pentru A7 Moldova, reabilitarea drumurilor naționale Bacău – Onești, Bacău – Moinești-Comănești, Bacău-Vaslui, o sumedenie de drumuri locale prin PNDL șamd.
Noua putere, liberalo-maghiaro-pluseristă, ieșită în urma alegerilor din 2020, are nevoie de politicieni care să-și lege numele de proiecte noi, dar și de finalizarea celor începute. Creșterea impozitelor nu e o realizare, orice om cu funcție și fără imaginație poate să o facă!
cred ca Sova ti-a scris acest „editorial”. intre 2012-2020 a fost „decat” PSD la guvernare , Ciolos, in 2016, era secondat de Dincu PSD, ca Ministru al Dezvoltarii, dec,i proiectele PSD au continuat nederanjate, si, iata, Centura-basarilar, inca nu e gata, Spitalul nu a fost terminat, desi l-au vazut trei ministri PSD, ultimul a fost Pintea, RadioTerapia era o investitie obligatorie, autorizarea de functionare pierzandu-se in 2010 datorita vechimii echipamentelor (nu a fost inchis de BOC), deci CJBacau PSD a tratat cu neseriozitate problema.
Referitor A13+reabilitare drumuri: e plin netu’ de lansari de proiecte….iar reabilitare DN-uri, nu e reabilitare, e doar covor asfaltic+marcaj, ca nu s-a reparat vreun sant sau vreun podet, podul de la Popas Poiana Sarata are vreo 6 ani de cand sunt sistate lucrarile, alte poduri/podete sunt praf. iar covorul asfaltic trebuia turnat de cel putin 5 ani pe DN11, nu mai vorbin de DN2F Bacau-Vaslui, ce a fost doar peticit in ultimii 30 de ani, timp in care ar fi trebuit cel putin o reparatie capitala si vreo 3 covoare asfaltice.
Referitor drumuri locale, d-alea s-au facut in fiecare judet, ca PSD are primari peste tot.
Si, pana n-o sa arati ca intelegi ca Moldova are nevoie de (cel putin) 3 autostrazi, una Nord-Sud si 2 Est-Vest, si ii tot sufli in panze sus-pomenitului, o sa zic ca iti scrie el „editorialul”.