Taxele de salubrizare care se plătesc în județul Bacău sunt calculate în proiectul de management al deșeurilor pentru o populație de 708.000 de capete. În realitate, după migrația masivă, sunt 570.000. Primăriile raportează doar 450.000, dar gunoiul îi dă de gol, că se strânge cât pentru numărul real.
Cu puține excepții, taxa este de 4 lei în rural și 10 lei în urban. Pentru că primarii nu își pot nega minciunile, ca să nu intre în penal, taxele ar trebui să crească la 6 lei în rural și 14 lei în urban.
Tot gunoiul din județul Bacău (ridicare, transport și depozitare) costă 4,4 milioane de lei lunar. În condițiile în care primarii raportează cifre false, până nu cresc taxele nu se pot acoperi costurile și apar datoriile la Romprest și Eco Sud, care cum se apropie de 13 milioane de lei. Pentru creșterea taxei de salubrizare, tot primarii trebuie să vrea.
Decât.
[…] Cât este populația județului Bacău? La întrebarea asta, răspunsul nu este simplu deloc, pentru că nu ne place simplitatea. Acum vreo zece ani, populația era de 708.000, în mod evident unii au migrat, dar s-a ajuns în situația că primarii raportează doar 450.000. Edilii fac asta pentru că au apucat să dea tot felul de scutiri ilegale la plata taxei speciale și așa speră ei să achite mai puțini bani la salubrizare. Rezultatul e în cascadă, criză după criză. […]