Gâlceavă în Consiliul Județean, pe tema cumpărării sau nu a Casei „Cancicov”, actualul sediu al PNL Bacău. Imobilul a fost primit în proprietate de moștenitorii criminalului de război, care acum vor 400.000 de euro pe el. În mod normal, Consiliul Județean ar fi trebuit să voteze la pas renunțarea la dreptul de preemțiune, pentru că așa a făcut și până acum cu toate imobilele retrocedate de instanțe și asupra cărora legislația dă autorităților locale posibilitatea să le cumpere înainte să fie scoase pe piața liberă.
Casa „Sterian” (250.000 euro), Casa „Alecsandri”, Hanul de la Gura Orbicului, Sanctuarul dacic Zargidava, fostul Muzeu de Științe ale Naturii, Palatul Știrbey din Dărmănești, Cazinoul din Slănic Moldova șamd. La toate, Consiliul Județean nu și-a exercitat dreptul de preemțiune, n-ar fi fost absolut nimic ieșit din comun să spună „pas” și pentru Casa „Cancicov”.
La votul de luni, nu s-a întâmplat așa, deoarece există o complicație cu imobilul ăsta, e sediul PNL, că așa e în România, partidele au sedii asigurate pe chirii modice (200 de euro în cazul ăsta). E drept însă că partidele ar putea (unele au putut deja) să-și ia sedii prin forțele proprii, să achite chirii la prețul pieței, să nu mai fie subvenționați și la acest capitol. Dacă CJ dă 400.000 de euro, rămâne cu PNL în spațiu, e greu să-l scoată afară, s-ar cumpăra din bani publici un sediu de interes privat.
Pe de altă parte, nici utilitatea transformării în ceva de „cultură” n-o văd, deși a propus-o Petru Cimpoeșu, pentru simplul fapt că orice „de cultură” de pe la noi ajunge cuib de boșcăi care nu produc decât mătreață și hârtii fără valoare în lumea culturală reală.
Ar fi trebuit să treacă, deci, la vot propunerea de neexercitare a dreptului de preemțiune, dar n-a trecut, că n-au fost suficiente voturi. De ce? Pentru că aleșii liberali s-au abținut la vot. Cam cum au făcut deputații PSD la ridicarea imunității lui Victor Ponta.
Totul e, deci, politic, s-a dus naibii ceea ce câțiva ani s-a numit „colaborare administrativă”.
În mod normal, liberalii ar fi trebuit să părăsească civilizat imobilul, că au al doilea sediu la dispoziție, pe aceeași stradă, ca să nu fie în ceea ce tot ei au numit incompatibilitate și să nu trebuiască să se abțină de la un vot banal.
Casa „Cancicov” nu (mai) e acasă, pentru liberali, ci pentru proprietarii de drept sau pentru cei care o vor cumpăra de pe piața liberă.
PS. În 2001, Casa „Cancicov” a fost renovată (foto Deșteptarea), dar în locul țiglei originale s-a pus tablă pe acoperiș. Contrar normelor referitoare la monumentele istorice.
Nici scrisul cu beculete „Casa liberalilor bacauani” nu avea ce cauta pe imobil, ideea lui Sustac.