Săptămâna trecută, primarul Romeo Stavarache a fost condamnat cu suspendare în dosarul „Apartamentul”, în urma unui proces care a completat dicționarele: a semna ca primarul = tentativă de abuz în funcție. Până se judecă apelul, așa-i rămâne definiția.
Pe vremuri, dacă primarul Stavarache ar fi primit o asemenea palmă de la Justiție, s-ar fi rupt cerul Bacăului, s-ar fi dezlănțuit furiile Iadului, ar fi crăpat pasajele necrăpate încă de ziariști nevropați, s-ar fi făcut talk-show-ri cu teancuri de dosare ostentative pe masă, s-ar fi răscolit și laptele supt în copilărie, ar fi răsunat din nou clopotele babelor de „Să se ducă la el, în Vrancea!”, jurnalele televiziunilor centrale ar fi deschis cu breaking-news-uri din Bacău, analiștii ar fi opinat despre „ilegalitățile cu apartamente”, singularul ar fi devenit plural… În fine, opoziția ar fi explodat, scăpată din chingile „dictatorului” Stavarache.
Nimic însă, liniște totală, practic subiectul nu interesează pe nimeni. Doar 2-3 activiști s-au agitat cu „demisia”, dar au fost ignorați de populație, iar partidele au tăcut sau au reacționat prin organizațiile de șoimi și pionieri. M10 a dat un comunicat în care cerea demisia, dar M10 e doar un nume neinspirat, la acest moment. Singurele luări de poziție ale unor politicieni au fost consemnate de Ziarul de Bacău.
De ce? Cel mai probabil, acum nu e momentul pentru schimbări, nu există o masă critică de băcăuani, inclusiv politicieni, care să își dorească plecarea lui Romeo Stavarache, cu atât de puțin timp înaintea alegerilor locale din 2016.
Publicul larg e apatic pentru că e tot mai permisiv cu deciziile Justiției. De asemenea, Stavarache nu e considerat baron local, poate și pentru că, de când i-au început problemele cu dosarele, nu a existat o presă care să-l susțină isteric, nici măcar calm, nu s-a scris un rând în favoarea lui (cu excepția blogului de știri al PNL), cum știm că se întâmplă în baronate gen București, Craiova, Constanța, Vrancea etc.
În aproape 12 ani de mandat, Stavarache nu i-a enervat pe băcăuani cu atitudini abuzive, dar i-a adus la disperare cu infinitele șantierele din oraș, ceea ce e cu totul altceva. Să ne imaginăm că, aflat în funcție și rămas fără protecția „organelor”, așa ceva pățea fostul primar Sechelariu: „exploda” Bacăul, „exploda” România. Televiziunile și liderii opoziției ar fi fost în spume… Pentru Stavarache, tăcere. Deci, pentru Bacău, nu s-a copt.
De ce tac partidele?
PNL e gâtuit de lupta dintre taberele interne, nu poate reacționa coerent, Deocamdată, deputatul Lucian Ciubotaru nu a reușit să pună mâna pe toată puterea și controlează doar un fals cont de Facebook al PNL Bacău, de unde dă directive pe care în general le ascultă camarila pe care și-a cultivat-o. Deciziile se iau la București, iar o întoarcere cu baioneta contra fostului lider e improbabilă, liberalii încă mai speră că Stavarache nu va candida independent sau din partea altui partid, ca să le ia din voturi. Din partea PNL, ar putea candida Dragoș Luchian sau Tudorița Lungu, Ziarul de Bacău a deschis un sondaj pe tema asta.
PSD a mers alături de PNL în alegeri, sub sigla USL, e poate și o jenă în a lovi omul căzut. Demisia lui Stavarache a fost cerută cu jumătate de gură de deputatul Cosmin Necula, dar partidul nu a reacționat. Explicația e că social-democraților le-ar conveni să-i pună în aceeași barcă pe liberali și Stavarache și să-i lase să se sfâșie între ei prin candidaturi separate. Conform unui sondaj PSD, fără candidatura lui Stavarache, liberalii câștigă fluierând alegerile, la fel cum ar fi fost cu Stavarache reprezentant al PNL, situații în care Cosmin Necula se depărtează mult de locul întâi. Deci, ca să-și conserve șansele până în 2016, PSD are nevoie de Romeo Stavarache la Primăria Bacău și de PNL majoritar în Consiliul Local. Nu e de neglijat, în analiza tăcerii PSD, gruparea social-democraților care mai bine mor decât să-l vadă pe Necula la Primărie.
UNPR e simplu. Membru în niște comisii „interesante” ale Consiliului Local, Cristinel Manolache încă mai speră în ieșirea de la guvernare și separarea de PSD, ca să poată candida. Chiar și așa, are șanse foarte mici să iasă primar, de ce să ceară demisia lui Stavarache, ca să ajute PNL sau PSD?
Cam asta e cu partidele și populația. Bacăul e apatic: partidele tac din interes, alegătorii au alte treburi.
Lasă un răspuns