Fotografia de mai sus a fost publicată pe 29 decembrie 2019 de entuziaștii Centrului Regional de Ecologie Bacău. „Lacul Răcăciuni abandonat de autorități. Malurile lacului – arie naturală protejată preluată de ANANP anul trecut – sunt sufocate de zeci de tone de gunoaie, menajere, gunoi de grajd sau din construcții. Echipa CRE a sesizat către poliție prezența plaselor, acestea fiind preluate în vederea luării măsurilor legale. Referitor la celelalte probleme constatate, urmează sa sesizam instituțiile responsabile”, au notat ecologiștii. Autoritățile au reacționat prin tăcere…
La câteva săptămâni distanță însă, la Prefectură a fost convocată o ședință „cu toți factorii implicați în vederea analizării și elaborării de soluții legale pentru gestionarea corespunzătoare a deșeurilor în județul Bacău”. Probleme grave care ne privesc de toți.
După ședință, Prefectura a emis un comunicat de presă plin de felicitări. În plus, subprefectul Luminița Maricica Coșa le-a recomandat participanților (companii de salubrizare, instituții de mediu, primării, ADIS etc) „să nu ia decizii radicale fără să se consulte și cu Instituția Prefectului”. Minunat, doar că instituțiile de mediu din Bacău sunt controlate de ALDE, formațiune de care ține și doamna subprefect. La fel, și primarii cu mari probleme în respectarea mediului din județ. Să nu uităm episodul cu gunoiul îngropat în albia râului de primarul ALDE din Dărmănești. Practic, ar putea fi o invitație la omerta, dacă politica ar putea lua forma unei mafii.
Dar cifrele nu mint, iar adevărul care nu transpare din comunicatul bizar este următorul: în județul Bacău, s-au ascuns în pământ, în albiile râurilor sau pe malurile lacurilor 3.200 de tone de deșeuri, în mai puțin de un an. Minim! Cifrele reies din statisticile Romprest, care colectează deșeuri de 65 de localități ale județului Bacău, iar dezastrul a fost posibil pentru că sistemul de plată al salubrizării a fost schimbat.
La presiunea primarilor (în principal ALDE, dar și restul au vociferat pentru asta), ADIS a schimbat modul în care primăriile achită, din taxele de salubrizare, serviciile Romprest. Dacă inițial primăriile colectau taxele și le virau la ADIS (asociația de salubrizare a primăriilor), care plătea colectarea deșeurilor la cantitate, s-a făcut voia primarilor și s-a decis ca localitățile să plătească la ADIS doar în funcție de cantitățile de deșeuri colectate efectiv. Sună frumos, dar…
Dar, după aproape un an, Romprest a constatat că adună cu 3.200 de tone mai puține deșeuri din cele 65 de localități care-i sunt arendate. Cifra este mult prea mare ca să poată fi trecută cu vederea, mai ales că, așa cum am zis la început, gunoiul nu numai că pute, dar e vizibil. Pur și simplu, primăriile au înființat o salbă de „gropi de gunoi” neautorizate, ca să nu fie nevoite să plătească salubrizarea.
Dar hei, nu luați decizii radicale, nu anunțați Parchetul, mergeți să discutați la Prefectura Bacău, veți ieși de acolo cu un plasture pe gură!
:-) a zis
Preaslavitul C.R.E…care isi faceau treaba(ecologizarea orasului),cu muncitori de la primarie,si nu numai.Nui asa domnilor ecolgisti de la C.R.E?