În Bacău, există o problemă cu taxa de salubritate, doar că nu cuantumul ei stă în calea fericirii domnului primar, ci baza de impozitare la care se raportează municipalitatea.

Trec peste minciunile din campanie – cine l-a crezut sau l-a susținut n-are decât să se spele cu el pe cap – important este ce ar trebui să facă și ce face efectiv Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Las la o parte și gălețile de minciuni pe care le revarsă de când Ziarul de Bacău i-a dezvăluit intențiile, pur și simplu e nedemn pentru un primar să facă ceea ce face el direct și prin intermediul angajaților.
Deci:
Populația municipiului Bacău variază, în funcție de instituția care numără și de interesele existente, de la 100 la 200 de mii de oameni. Ca într-un film science-fiction, cetățenii orașului apar și dispar în funcție de motivul pentru care sunt numărați, că e vorba de salubritate sau de autorizații de taxi.
– Ziarul de Bacău, 28 noiembrie 2018
Instalat în scaunul de primar, Lucian Daniel Stanciu Viziteu a vrut să majoreze la 24 de lei pe lună taxa de salubrizare. În scurt timp, avea să poftească la 17 lei pe lună, ca la final să se mulțumească și cu 12 lei, însă Consiliul Local Bacău i-a zis pas.
Odată devenit imposibil visul rezolvării ușoare a problemelor, domnul primar are ocazia – și obligația – să se apuce serios de treabă. Majorarea birurilor nu e ceea ce trebuie, mai ales că problema sistemică nu vine din cuantumul taxei (care, e drept, ar trebui să fie la 17 lei pe lună), ci din numărul plătitorilor.
Populația cu buletin de Bacău și care locuiește aici efectiv era 205.000 la recensământul din 1992, 175.000 în 2001 și 145.000 în 2011. Să nu ne mirăm dacă la recensământul din 2021 ieșim 115.000…
La Evidența Populației, apar 206.000 de persoane cu domiciliul în municipiul Bacău, însă circa 62.000 sunt plecate din țară sau mutate în alte localități, unele chiar lângă oraș.
În total deci, avem 144.000 de rezidenți, dar taxă de salubrizare achită numai circa 112.000 de persoane.
Ca să vedeți ironia, în altă modalitate de calcul, doar în cele 70.000 de blocuri din oraș locuiesc aproape 120.000 de oameni. Să-i adunăm pe fericiții de la case, care pot să fie, în cele circa 8.000 de unități, în număr de peste 16.000. Adunăm doar cifrele astea și ne ies 135.000, destul de aproape de cei 144.000 de rezidenți din statistici.
Putem concluziona că nu plătesc taxa de salubritate 30-40.000 de oameni care beneficiază totuși de minunatele servicii ale Soma și ale Primăriei Bacău. Între 3 și 4 milioane de lei așteaptă să fie culeși, anual, de domnii municipali.
Cine sunt ei, de ce nu sunt buni contribuabili?
În primul rând, aproape nimeni nu declară copiii, există în mentalul colectiv ideea că s-a dat cumva un edict, o bulă papală, ceva care exclude kinderii. Ei bine, copiii nu au gratuitate, trebuie să achite aparținătorii și pentru ei. Este că nu știați?
Apoi, nici adulții nu plătesc toți taxa de salubritate, trebuie să-i declare proprietarii locuințelor, iar asta nu se întâmplă și nu se va întâmpla cu vorbă bună sau din proprie inițiativă.
Domnul Stanciu-Viziteu ar fi trebuit să ochească mai întâi neplătitorii, să-i găsească și să le facă decizii de impunere, să intre toți în rândul lumii. Abia apoi, dacă-i mai trebuie bani, poate propune majorări. Pentru asta, trebuie să identifice bazele de date ale diferitelor instituții, inclusiv ale asociațiilor de proprietari, și să le suprapună, să vadă cine trece prin sita perceptorilor.
Înaintea ședinței unde i s-a respins propunerea majorării taxei de salubrizare, primarul a mimat o dezbatere publică, în care a părut că ascultă părerile contribuabililor. Un întreprinzător din IT i-a spus că, pe reglementările actuale, Primăria ia pentru el 3 taxe de salubrizare (persoană fizică, angajat la o firmă și administrator la alta, toate cu sediul/domiciliul în același loc), deși nu produce gunoi decât pentru una.
Întreprinzătorul a propus și o soluție, taxarea după CNP, adică din oficiu.
Din ceea ce a făcut ulterior, primarul Bacăului a demonstrat că nu și-a însușit nimic din ce-a auzit, iar singura soluție la îndemână a fost creșterea taxei de salubritate. Din fericire, pentru domnul Stanciu Viziteu nu venise Moș Crăciun, așa că trebuie să o ia pe calea grea, dar cinstită, a creșterii numărului celor care plătesc pentru serviciul de strângere și depozitare a deșeurilor.
Cât privește cuantumul taxei de salubrizare, dacă trece criza asta, domnul primar va putea încerca din nou aducerea la nivelul programat, de peste 17 lei pe lună, dar nu dacă va dori simultan să crească toate taxele și impozitele din oraș. Votul din Consiliul Local va trebui negociat dinainte, poate Stanciu-Viziteu va învăța să obțină acordul în primul rând de la aliați, dar și de la opoziție, ca să știe măcar informal că nu se face de râs.
În fine, deoarece primarul și angajații săi au găsit în rândul opoziției vinovatul pentru ne-majorarea taxelor și impozitelor în 2021, în special cele pe proprietăți, n-ar fi rău să studieze lunga listă a celor mai importanți angajatori din oraș, care ar fi fost loviți în moalele capului de explozia birurilor: Dedeman, Agricola, Aerostar, centrele comerciale șamd. Aruncând cu venin în direcția întreprinzătorilor te poziționezi foarte prost la început de mandat, declanșezi o „luptă de clasă” care nu poate duce la nimic bun.
Lasă un răspuns