Pare-se că autorităţile noastre sînt nemulţumite de calitatea articolelor publicate în presa băcăuană şi au hotărît să dea o lecţie de jurnalism. Cum spaţiul din ziarele băcăuane este ocupat de producţiile ziariştilor “nedeontologici”, “Curierul de Joi”, editat de Consiliul Judeţean (CJ) Bacău, şi-a pus la dispoziţie imaculatele pagini (în număr de două) noilor nume intrate în “gaşca” ziariştilor.
Nu ştim dacă au participat la vreo preselecţie sau concurs de ocupare a posturilor de redactori, dar salutăm noile prezenţe în fauna breslei noastre: Neculai Lupu, preşedintele CJ, şi Cătălin Mardare, prefectul judeţului Bacău. Dar, cum, pînă acum, apanajul analizei de text le aparţinea chiar celor doi, ne asumăm noi acest rol, tocmai ca să-i ajutăm pe noii colegi să intre mai bine în pielea ziariştilor.
Preşedintele Lupu este în dezacord cu gramatica
Sătul pînă-n gît de “şuşaneaua ziaristică şi zvonurile de doi lei”, care aduc o “glorie efemeră” ziariştilor, Neculai Lupu ia el însuşi problema în mînă şi editorializează vituperant la adresa “unor ziarişti”. După ce îşi atribuie calitatea de persoană “deschisă”, preşedintele Lupu îi întreabă retoric pe unii ziarişti “cine îi plăteşte atunci cînd mint fără ruşine?”. Imaginaţia omului nu pare să aibă oprelişti şi vede chiar ziarişti care “îşi schimbă opiniile după plată”.
Şeful de la CJ îşi imaginează în articol că mulţi jurnalişti lucrează pentru a-i deteriora imaginea personală şi chiar a instituţiei. Lupu are chiar o listă a încălcărilor deontologiei ziaristice, dar care e prea lungă pentru a o epuiza în două-trei cuvinte. Preşedintele nu are timp de nimicuri, aşa că uită să pună la locurile cuvenite din text nişte biete virgule speriate, problemă peste care trece la fel de nonşalant ca jeep-ul din dotare peste gropile judeţene.
Ritmul devine tot mai ameţitor, iar demnitarul-ziarist spune că nu are vreme nici de procese, dar ne asigură că va face publice “încălcările deontologice făcute pe seama CJ”. Lupu crede despre conducerea CJ că “nu sîntem o mînă de hoţi şi nişte haimanale”, ci “(…)aleşi de popor”. Noi am spune că s-au mai văzut cazuri, dar, bineînţeles, persoanele de faţă se exclud. Demnitarul nostru este vizibil deranjat la intelect şi de titlurile “bombastice”, despre care nu crede că au legătură cu realitatea. Întrebările retorice ale lui Neculai Lupu nu necesită, evident, răspunsuri. Vrem doar să nu-l mai vedem aşa nedumerit în legătură cu “cine îi plăteşte” pe ziariştii care mint şi să-i repetăm îndrumarea carteziană “Cunoaşte-te pe tine însuţi!”.
Lupu îşi încheie producţia conciliant şi îşi exprimă speranţa că “respectul şi transparenţa va guverna” relaţiile sale cu presa. Îl asigurăm pe conf.univ.dr. Neculai Lupu că dezacordul gramatical din propoziţia citată este la fel de mare cît cel dintre aripile pesediste.
Prefectul Cătălin Mardare, colegul de Palat al preşedintelui Lupu, nu se războieşte cu presa, dar scrie, tot în Curierul de Joi (30 ianuarie, fără număr) despre cum vine azi treaba cu administraţia de mîine. “Construind azi administraţia de mîine”, este titlul articolului semnat de Cătălin Mardare. Din titlu lipseşte bombasticul reclamat de Lupu, dar apare un gerunziu, timp “mort” de care se feresc şi ziariştii începători. Nu-i nimic, mergem mai departe.
Tema abordată de prefectul-ziarist este, evident, modernizarea administraţiei publice. “Introducerea tehnologiei informaţiilor şi a comunicaţiilor ridică noi provocări pentru administraţia publică”, scrie Mardare. Ştie el ce ştie, mai ales că propriul Guvern cere informatizare, dar uită că asta nu se face fără computer. Prefectul mai crede că reforma administraţiei nu se va putea face fără schimbarea mentalităţii funcţionarului public. Perfect de acord, mai ales că “problemele complexe ale comunităţii locale” tot de la Partid ni se trag.
Ziarul de Bacău 1 februarie 2003
Lasă un răspuns